Samarbete mellan svensk och chilensk polis

Skriftlig fråga 2021/22:1787 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-07-01
Överlämnad
2022-07-04
Sista svarsdatum
2022-07-18
Svarsdatum
2022-08-10
Besvarad
2022-08-10
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under 70-, 80- och 90-talen skedde relativt många adoptioner av barn från bland annat Chile till Sverige. Under slutet av 2010-talet uppmärksammade medierna att det fanns misstanke om att det inte gått rätt till och att barn från Chile mer eller mindre stulits från sina familjer och adopterats till Sverige.

Dessa öden är verkligen beklagliga, och i dag pågår en brottsutredning i Chile för att utreda vilka som drabbabdes och hur det kunde ske. I Sverige har det under de senaste åren skett några förändringar i arbetet med internationellt adopterade som förbättrat situationen, bland annat det individuella stöd som i dag finns för röttersökning och samtalsstöd.

Det pågår även en utredning om hur Sverige har varit inblandat i adoptionerna, även om det inte går att utreda enskilda individuella fall. Dock finns det ett stort behov för dem som lever i Sverige i dag och har kunskapen om att det kan vara en oegentlig adoption att få svar på hur det är för just dem.

För att fler adopterade ska få kunskap om vad som hänt behöver regeringen ta ett större ansvar. Eftersom preskriptionstiden har löpt ut för det brott de blivit utsatta för är det inte möjligt för svensk polis och åklagare att driva deras fall som människorov. Det räknas alltså inte som ett pågående brott i Sverige, vilket det däremot gör i Chile.

För att den chilenska polisen ska kunna förbättra sitt arbete med att utreda dessa brott behöver de ett bättre samarbete med svensk polis. Det kan handla om att man öppnar för individuella utredningar i Sverige men också om ett närmare samarbete mellan chilensk och svensk polis.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att göra något för att underlätta samarbetet mellan svensk och chilensk polis för att kunna utreda individuella brott?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1787 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/02351 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1787 av Martina Johansson (C)
Samarbete mellan svensk och chilensk polis

Martina Johansson har frågat mig om jag avser att göra något för att underlätta samarbete mellan svensk och chilensk polis för att kunna utreda individuella brott i samband med internationella adoptioner.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att adopterade ska få bättre stöd och information relaterad till eventuella oegentligheter inom internationella adoptioner. Bland annat har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) sedan december 2021 i uppdrag att vara nationell kontaktpunkt för frågor som rör oegentligheter inom internationella adoptioner. Som kontaktpunkt ska MFoF hålla sig uppdaterad om relevanta utredningar både i Sverige och internationellt, inklusive brottsutredningen i Chile om bortförande av barn och oegentligheter inom internationella adoptioner från landet under 1970–90-talet. Myndigheten ska aktivt sprida information om uppdragets funktion till berörda målgrupper i Sverige samt internationellt till centralmyndigheter och andra aktörer som bedöms vara av betydelse. Myndigheten har sedan 2020 även i uppdrag att tillhandahålla individuell hjälp och stöd vid ursprungssökning. Ursprungssökningen består bland annat av hjälp med att hitta de biologiska föräldrarna och släktingar, och stöd om det finns misstankar om oegentligheter i samband med adoptionen.

Regeringen har genom sin historiska satsning på Polismyndigheten gett myndigheten bättre möjligheter att utföra sitt uppdrag. Myndigheten har ett väl etablerat internationellt samarbete, även med chilensk polis. Detta innebär att Polismyndigheten kan bistå chilensk polis i enskilda ärenden efter förfrågan bilateralt eller via Interpol. För att ytterligare underlätta bilateralt samarbete har Polismyndigheten placerat en sambandsperson med ansvar för Sydamerika i regionen.

Regeringen arbetar aktivt med att tillhandahålla stöd och hjälp för adopterade och ser positivt på internationellt samarbete mellan våra myndigheter och deras motsvarigheter i de aktuella ursprungsländerna, däribland Chile.

Stockholm den 10 augusti 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.