säkrare läkemedelsanvändning

Skriftlig fråga 2003/04:696 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-05
Anmäld
2004-02-05
Besvarad
2004-02-11
Svar anmält
2004-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 februari

Fråga 2003/04:696

av Elina Linna (v) till socialminister Lars Engqvist om säkrare läkemedelsanvändning

Rapporter om läkemedelsförskrivningar som inte följer vetenskap och beprövad praxis är inte några nyheter. De har kommit med regelbundenhet och vi som arbetat inom vården vet väl att förskrivningar av läkemedel sker alltför slentrianmässigt. Läkemedel kan innebära skillnaden mellan liv och död för den enskilda patienten. Det är de flesta av oss överens om. Men det är orimligt att inga åtgärder vidtas trots upprepade rapporter om läkemedelsförskrvningar som riskerar patientens hälsa och som tär på landstingens ekonomi. Det senare är ofta ett resultat av överförskrivningar. Nu senast kan vi läsa om en studie där nästan hälften av patienterna på en klinik har felaktig förskrivning av läkemedel. Studien genomfördes av en farmaceut.

Det finns sedan länge en för patienten ogynnsam rivalitet mellan förskrivare, oftast läkare, och farmaceuter. Enligt min mening borde dessa snarast åläggas ett gemensamt ansvar för läkemedelshanteringen.

Min fråga till socialminister Lars Engqvist är:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkra förskrivningarna av läkemedel?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:696 besvarad av

den 11 februari

Svar på fråga 2003/04:696 om säkrare läkemedelsanvändning

Socialminister Lars Engqvist

Elina Linna har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkra förskrivningarna av läkemedel.

Bakgrunden till frågan är de olika studier som visat att det sannolikt finns brister i läkemedelshanteringen, bland annat när det gäller den samlade överblicken över vilka läkemedel som förskrivs åt en enskild patient. Det är naturligtvis av största vikt att läkemedel både förskrivs och i övrigt hanteras på ett för patienten säkert sätt.

En särskild utredare har haft regeringens uppdrag att göra en analys av nuvarande och framtida behov av och möjligheter till medicinsk och ekonomisk uppföljning inom läkemedelsområdet och vid behov föreslå hur en sådan förbättrad uppföljning ska göras. Utredaren överlämnade våren 2003 betänkandet Ökad patientsäkerhet på läkemedelsområdet (SOU 2003:52) till regeringen.

I betänkandet föreslår utredaren bland annat att Apoteket AB ska få föra ett register över den enskildes läkemedelsuttag. Uppgifterna ska därefter, efter patientens samtycke, göras tillgängliga för förskrivaren. Genom att förskrivaren får tillgång till information om patientens totala läkemedelsuttag minskar risken för felförskrivningar varigenom patientsäkerheten ökar.

Betänkandet har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen avser att återkomma med en proposition i frågan under våren 2004. I arbetet med propositionen kommer också att övervägas om, och under vilka förutsättningar, även andra personalkategorier än läkare ska kunna få tillgång till information om patientens totala läkemedelsuttag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.