Rusta och matcha på deltid

Skriftlig fråga 2023/24:407 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-15
Överlämnad
2023-12-18
Anmäld
2023-12-19
Svarsdatum
2024-01-02
Sista svarsdatum
2024-01-02
Besvarad
2024-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

En stor del av den grupp som är långtidsarbetslösa i dag har individuella skäl till att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Det kan handla om någon form av funktionsnedsättning, dåligt tränad social kompetens, inte rätt utbildning, tidigare missbruk och så vidare.

Det som då krävs för att de ska nå arbetsmarknaden är inte svepande insatser utan individbaserade insatser.

Rusta och matcha har införts tack vare Centerpartiet under förra mandatperioden och syftar till att hjälpa fler personer att nå arbetsmarknaden med hjälp av individuellt anpassat stöd.

Detta är en reform som fungerar bra men behöver justeras till att bli ännu bättre för att få ännu fler att nå arbetsmarknaden till sin fulla potential.

En person som har praktik eller studerar på deltid har inte rätt till stöd och hjälp av Rusta och matcha-programmet. De förväntas klara sig på det generella stödet, som i princip är obefintligt, även om de har behov av stöd för att komma vidare. Det slår undan benen på dessa personer och riskerar att de i längden hamnar i långtidsarbetslöshet. 

Min fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson är:

 

Kommer ministern och regeringen att se över regelverket för Rusta och matcha så att även en person som har praktik eller studier på deltid kan få individuellt anpassat stöd för att nå sin fulla potential på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:407 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/ 01709 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:407 av Martina Johansson (C)
Rusta och matcha på deltid

Martina Johansson har frågat mig om jag och regeringen kommer att se över regelverket för Rusta och matcha så att även en person som har praktik eller studier på deltid kan få individuellt anpassat stöd för att nå sin fulla potential på arbetsmarknaden.

Regeringen fortsätter arbetet för att återupprätta arbetslinjen. Alla som kan arbeta ska arbeta. Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och att den blir mer kostnadseffektiv. Kundval rusta och matcha är, näst efter lönebidrag, den insats som med marginal omfattar flest arbetslösa bland de insatser som Arbetsförmedlingen erbjuder.

Kundval rusta och matcha är fortfarande ett relativt nytt inslag i arbetsmarknadspolitiken, vilket gör det särskilt viktigt att kontinuerligt följa upp effektiviteten och överväga förbättringar. Under 2022 infördes ett nytt regelverk gällande anskaffade förmedlingsinsatser. Arbetsförmedlingen har utifrån detta och annan styrning från regeringen utvecklat en ny matchningstjänst, kallad Rusta och matcha 2.

I oktober 2023 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att analysera förutsättningar för arbetsinriktade insatser för deltagare i matchningstjänster. I uppdraget anges att Arbetsförmedlingen, när det är arbetsmarknadspolitiskt motiverat, ska verka för att deltagare i matchningstjänster ska ta del av andra arbetsmarknadspolitiska insatser, antingen parallellt med deltagande i matchningstjänsten eller genom att övergå till andra insatser. I detta arbete ska myndigheten särskilt prioritera arbetsinriktade insatser, såsom arbetspraktik och arbetsmarknadsutbildning. Arbetsförmedlingen ska särskilt analysera hur arbetet med att anvisa deltagare till andra arbetsmarknadspolitiska insatser kan fungera mer effektivt, samtidigt som den enskilde kvarstår i matchningstjänsten på deltid. Därutöver ska myndigheten analysera om det finns skäl att överväga förändringar av matchningstjänsternas utformning för att öka drivkrafterna för leverantörer att verka för övergångar till arbetsinriktade insatser, utan att öka kostnaderna för en genomsnittlig deltagare i tjänsten. Arbetsförmedlingen ska redovisa uppdraget senast den 10 juni 2024.

Stockholm den 28 december 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.