Till innehåll på sidan

Riktade pengar till områden drabbade av stora översvämningar

Skriftlig fråga 2019/20:1088 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-12
Överlämnad
2020-03-13
Anmäld
2020-03-17
Svarsdatum
2020-03-25
Sista svarsdatum
2020-03-25
Besvarad
2020-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under den senaste månaden har mycket regn fallit i västra Sverige. Flera kommuner såsom Mark, Svenljunga och Falkenberg har blivit hårt drabbade av översvämningar – vägar har sköljts bort och vattennivåerna i Viskan och Ätran har stigit kraftigt.

Underhållet av flera av de statliga vägarna i gamla Älvsborgs län har sedan många år varit eftersatt, och vägarnas skick har nu på flera håll blivit ännu sämre till följd av de stora mängderna regn.

Vi kan inte styra över vädret, och tur är väl det. En väg bör dock ha en lägsta godtagbar standard, men för tillfället är flera av de statliga vägarna i Sjuhärad och delar av Halland under all kritik. Till dessa områden, i vilka stora mängder regn har fallit, bör det snarast öronmärkas pengar för att rusta upp vägnätet. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är ministern beredd att öronmärka pengar till dessa områden där stora mängder regn har fallit, vilket väsentligt förvärrat vägarnas skick? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1088 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/00727/TP, I2020/00730/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1086 och 2019/20:1088 av Mikael Larsson (C) Förebyggande åtgärder för att bevara vägarnas skick och Riktade pengar till områden drabbade av stora översvämningar

Mikael Larsson har frågat mig vad jag avser att göra för att Trafikverket i sin planering av underhåll kan jobba mer med förebyggande åtgärder för att förhindra att vägar blir ännu sämre vid stora mängder regn samt om jag är beredd att öronmärka pengar till dessa områden där stora mängder regn har fallit, vilket väsentligt har försämrat vägarnas skick.

Jag väljer att besvara de två frågorna i ett sammanhang.

Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) står det klart att klimatet håller på att förändras utöver den naturliga variationen. Långa mätserier av både globala och regionala data visar tydligt både temperatur- och nederbördsförändringar redan idag. Det är därför viktigt att vidta åtgärder för att anpassa den statliga transportinfrastrukturen till dessa pågående förändringar.

Trafikverket arbetar med klimatanpassning och har sedan 2014 en klimatanpassningsstrategi. För att tydliggöra ansvaret och säkerställa att arbetet med klimatanpassning genomförs på ett strukturerat sätt beslutade regeringen 2018 om förordningen (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete. Förordningen slår bland annat fast att en myndighet som förvaltar eller underhåller statlig egendom ska anpassa verksamheten till ett förändrat klimat och att arbetet bedrivs så att förutsättningar skapas för att förebygga negativa följder av klimatets påverkan. Klimatrelaterade risker identifieras, analyseras och reduceras fortlöpande som en integrerad del i Trafikverkets verksamhet avseende underhåll, nybyggnad och ombyggnad av vägar och järnvägar.

Regeringen beslutade 2018 om en nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 och genomförde då en rekordstor satsning på vägunderhåll. Totalt satsas 164 miljarder kronor. Det skapar förutsättningar för att kunna genomföra såväl underhåll som klimatanpassningar av det statliga vägnätet. Det är Trafikverket som har regeringens uppdrag att planera, prioritera och genomföra åtgärder.

Det är viktigt att detta arbete fortsätter och att vägnätets framtida framkomlighet säkerställs. Jag kommer fortsatt att följa frågan.

Stockholm den 24 mars 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.