Riksdagens revisorers rapport

Skriftlig fråga 2000/01:151 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-30
Anmäld
2000-11-07
Besvarad
2000-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 oktober

Fråga 2000/01:151

av Margareta Cederfelt (m) till statsrådet Mona Sahlin om Riksdagens revisorers rapport

Riksdagens revisorer har beslutat att än en gång granska Invandrarverkets handläggningstider av asylärenden. För fem år sedan publicerade Riksdagens revisorer en rapport angående de långa väntetiderna för besked om uppehållstillstånd. Nu har det visat sig att Invandrarverkets genomsnittliga handläggningstid har ökat för 1999 till 226 dagar jämfört med 221 dagar för 1998.

Även beslut som överklagas till Utlänningsnämnden har drabbats av längre handläggningstid, 343 dagar för 1999 jämfört med 252 dagar för 1998.

Eftersom det är enskilda individer som drabbas av den förlängda handläggningstiden är det synnerligen angeläget att åtgärder skyndsamt vidtas i syfte att handläggningstiden kortas. Riksdagens revisorer kommer att vara färdiga med sin rapport våren 2001.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga:

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att minska handläggningstiderna avseende uppehållstillstånd för asylsökande respektive överklagande i avvaktan på Riksdagens revisorers rapport?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:151 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2000/01:151 om Riksdagens revisorers rapport

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Margareta Cederfelt har frågat statsrådet Sahlin vilka åtgärder hon avser vidta för att minska handläggningstiderna avseende uppehållstillstånd för asylsökande respektive överklagande i avvaktan på riksdagens revisorers rapport. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen följer fortlöpande handläggningstiderna i hela asylprocessen. I syfte att förkorta handläggningstiderna har regeringen såväl innevarande år förstärkt och i budgetpropositionen för 2001 föreslagit ytterligare förstärkning av anslagen för Migrationsverket och Utlänningsnämnden.

Migrationsverkets huvudansvar för verkställighet av beslut om ut- och avvisning samt befogenhet att bistå polisen vid kontroll i samband med in- och utresa är ytterligare ett led i att förkorta handläggningstiderna.

Helhetssynen på migrationsfrågorna har fått genomslag och integrerats i utlandsmyndigheternas verksamhet. Detta har lett till att rutiner har utarbetats för att underlätta den praktiska ärendehanteringen i syfte att få ned handläggningstiderna. Elva utlandsmyndigheter har fått eller kommer att få tjänster för migrationstjänstemän. Dessa har ett operativt ansvar och bidrar till att öka möjligheterna till framförhållning och tidig planering för nödvändiga insatser samt har en viktig roll i ärendehanteringen. Ökad rapportering från utlandsmyndigheterna om migrationsfrågor leder till mer heltäckande beslutsunderlag. Sammantaget avses detta leda till kortare handläggningstider.

Regeringen verkar således för att effektiviteten i myndigheternas beslutsfattande ökar vilket bör innebära förkortade handläggningstider. Detta får dock inte ske på bekostnad av rättssäkerheten i handläggningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.