Riksdagens inflytande på filmpolitiken

Skriftlig fråga 2015/16:55 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-01
Överlämnad
2015-10-01
Anmäld
2015-10-02
Svarsdatum
2015-10-07
Sista svarsdatum
2015-10-07
Besvarad
2015-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Den 13 maj 2015 publicerade regeringen en artikel om filmavtalet på regeringen.se.

Regeringens egen artikel beskriver att filmavtalet sägs upp och att en ny filmpolitik ska ta vid år 2017. Under rubriken ”Vad händer framöver?” står följande:

”Förslaget till ny filmpolitik kommer remitteras i en departementsskrivelse i slutet av maj. Regeringen avser att återkomma med en proposition i slutet av året.”

Den 30 september 2015 var kultur- och demokratiministern inbjuden som talare på Film- och tv-näringsdagen 2015. Ministern avslöjade då att regeringen inte kommer att lägga en proposition på riksdagens bord. Regeringen kommer i stället att sända riksdagen en skrivelse. Därmed berövar kultur- och demokratiministern riksdagens folkvalda en möjlighet att ta ställning till den nya filmpolitiken. Detta ska ställas i kontrast till det som regeringen själv skriver på sin hemsida.

Med anledning av det som har anförts ovan undrar jag följande:

 

Är regeringens linje den som uttrycks på hemsidan eller är det är kultur- och demokratiministerns uttalande som gäller?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:55 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/02362/MF

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:55 av Jörgen Warborn (M) Riksdagens inflytande på filmpolitiken

Jörgen Warborn har frågat mig om det är regeringens linje som uttrycks på regeringens hemsida eller om det är kultur- och demokratiministerns uttalande som gäller avseende besked om en proposition angående filmpolitiken.

Regeringen förbereder sedan en lång tid tillbaka en omställning av filmpolitiken. Som en del i beredningen skickades i maj 2015 promemorian Framtidens filmpolitik (Ds 2015:31) på remiss. I samband med remissen skrev regeringen på hemsidan att avsikten var att återkomma med en proposition till riksdagen i slutet av året.

De förslag i promemorian som kräver riksdagens ställningstagande gäller finansieringen av filmpolitiken. Eftersom förslagen har en påverkan på statens inkomster och för att möta den svenska filmbranschens behov av lång framförhållning och tydliga förutsättningar gällande de ekonomiska ramarna, togs förslagen in redan i budgetpropositionen för 2016.

Filmavtalsmodellen har inneburit en bristande politisk förankring av filmpolitiken i riksdagen vilket genom åren kritiserats av de flesta oppositionspartier oavsett politisk färg. Det är också ett av skälen till att jag och regeringen valt att säga upp filmavtalet. Det är min absoluta övertygelse att filmpolitiken kommer att tjäna på att den blir föremål för riksdagsbehandling. Regeringen avser därför att återkomma till riksdagen även gällande den övergripande inriktningen och styrningen av filmpolitiken. Eftersom det är förslag som formellt inte kräver riksdagens godkännande övervägs för närvarande i vilken form detta ska ske.

Den information som lämnas på regeringens hemsida angående detta borde ha uppdaterats i samband med att regeringen i budgetpropositionen lämnade förslagen avseende filmpolitikens finansiering.

Stockholm den 7 oktober 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.