religionskunskap i gymnasieskolan

Skriftlig fråga 2004/05:1863 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-13
Anmäld
2005-06-13
Besvarad
2005-06-22
Besvarad
2005-06-27
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2004/05:1863

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Ibrahim Baylan om religionskunskap i gymnasieskolan

Utöver de grundläggande basfärdigheterna @ att läsa, skriva och räkna @ har skolan tillsammans med föräldrarna ett ansvar för att förmedla den värdegrund som ligger till grund för vårt samhälle. Religionskunskapens roll bör därför utvecklas. Ämnet är en naturlig utgångspunkt för livsåskådningsfrågor och värdegrundsarbetet. Religionskunskapen är viktig för att lära känna det svenska kulturarvet men också andra länders religiösa och kulturella arv. Genom att bli förtrogen med både sin egen och andras kulturella tradition kan en ömsesidig respekt och tolerans skapas där främlingsrädsla och främlingshat minskar.

Efter riksdagens beslut om gymnasieskolan hösten 2004 pågår arbetet med att mer detaljerat lägga fast gymnasieskolans framtida utformning. Religionskunskapsämnet är förvisso efter riksdagens beslut ett kärnämne med kursen religionskunskap A. Men även på flera program, i synnerhet till exempel samhällsvetenskapsprogrammet, bör religionskunskap B vara ett obligatoriskt kärnämne för alla elever på programmet.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att ytterligare religionskunskap ska vara obligatoriskt i gymnasieskolans samhällsvetenskapsprogram?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1863 besvarad av

den 27 juni

Svar på fråga 2004/05:1863 om religionskunskap i gymnasieskolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att ytterligare religionskunskap ska bli obligatorisk på gymnasieskolans samhällsvetenskapliga program.

I dag är religionskunskap ett obligatoriskt ämne i grundskolan. I gymnasieskolan är kärnämneskursen religionskunskap A, som omfattar 50 gymnasiepoäng, obligatorisk på alla nationella och specialutformade program.

Enligt riksdagens beslut med anledning av propositionen Kunskap och kvalitet @ elva steg för utvecklingen av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140, bet. 2003/04:UbU13, rskr. 2004/05:4) införs en ny kärnämneskurs om 50 gymnasiepoäng i historia. Det innebär att totalt 800 av 2 500 gymnasiepoäng utgörs av obligatoriska kärnämneskurser.

Gymnasiekommittén 2000 konstaterade att kärnämnenas totala omfång är ett problem i sig. Å ena sidan finns det höga ambitioner om att ge alla en god gemensam grund för sitt kommande liv i alla dess aspekter, å andra sidan måste det finnas ett tillräckligt stort utrymme kvar för de kunskaper i karaktärsämnen som eleven behöver och för det individuella valet.

Kraven på gymnasieskolan är omfattande och lämnar inte utrymme för ytterligare obligatoriska kurser. Nya obligatoriska kurser riskerar att minska utrymmet för karaktärsämnen och det individuella valet alltför mycket.

Torsten Lindström framhåller att religionskunskap är viktig för att lära känna bland annat Sveriges och andra länders kulturarv. Ett syfte med den nya kärnämneskursen i historia är bland annat att ge en bakgrund till förståelsen av vår tid och vår omvärld, det vill säga visa hur människor skapat och påverkat sina livsbetingelser, samhällen och kulturer samt ge insikt i hur samhällsutvecklingen kan påverkas nationellt och globalt.

Mot denna bakgrund är jag inte nu beredd att föreslå något utökat obligatorium i gymnasieskolan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.