Rekokultur

Skriftlig fråga 2015/16:58 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-01
Överlämnad
2015-10-02
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Upphovsrätten har funnits med sedan urgamla kulturer. Med boktryckarkonsten spred den sig i Europa. Teknikskiften har genom tiderna skapat debatt, men i Sverige har vi hållit kvar tanken på att skydda skaparens rättigheter. Den nya tekniken, särskilt bredbandsutvecklingen, har förändrat villkoren för dagens upphovsmän, men grundtanken bakom upphovsrätten är fortfarande densamma, att upphovsmän ska kunna leva på och få bestämma över sitt skapande. 

Det finns inte siffror från alla kreativa branscher över hur hårt den illegala publiceringen – och nedladdningen – drabbar dem i ekonomiska termer. Till exempel saknas sådana siffror för bokbranschen. Vi vet dock att alla ljudböcker som publicerats på den kommersiella marknaden också återfinns på sajter med illegalt publicerat material – det vill säga finns att ladda ned.

Enligt uppgift från Rättighetsalliansen drabbas film- och tv-branschen allt hårdare av piratkopiering. Mediavisions senaste rapport visar att piratkopieringen av film och tv i Sverige (streaming och nedladdning) har ökat med drygt 30 procent sedan förra mätningen för ett år sedan. Under 2015 piratkopierades ca 290 miljoner filmer och tv-avsnitt jämfört med 220 miljoner filmer och tv-avsnitt år 2014. 

Detta är inte bara en stor förlust för upphovsmännen, utan det är dessutom ett stort problem för företagen och för staten. När allt försvinner ut i en svart marknad försvinner även moms- och andra skatteintäkter som väl kan behövas för att öka resurserna till skola, vård och omsorg.

Sammantaget leder detta även till en attitydförändring som gör att fler inte respekterar upphovsrätten. Vi vet att Musikförläggarna, Rättighetsalliansen och Svenska Förläggareföreningen har lämnat förslag till Kulturdepartementet om att genom ett långsiktigt och konsekvent arbete påverka människors attityder till upphovsrätten. Deras målbild till 2020 är att alla förstår, accepterar och respekterar upphovsrätten. Vidare skriver de att vid den tiden ska betalningsviljan ha ökat och de lagliga tjänsterna ha blivit fler och bättre. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiministern:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder med anledning av förslagen från Musikförläggarna, Rättighetsalliansen och Svenska Förläggareföreningen, eller förbereder ministern några andra åtgärder inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att värna och stärka upphovsmännens möjlighet att leva på sitt skapande?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:58 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/02386/KI

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:58 av Jörgen Warborn (M) Rekokultur

Jörgen Warborn har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder med anledning av förslagen från Musikförläggarna, Rättighetsalliansen och Svenska Förläggareföreningen, eller om jag förbereder några andra åtgärder inom ramen för mitt ansvarsområde för att värna och stärka upphovsmännens möjligheter att leva på sitt skapande.

För mig som kultur- och demokratiminister är upphovsrätten viktig. Ett upphovsrättsligt skydd är en förutsättning för att Sverige ska fortsätta att vara ett framgångsland när det gäller de kulturella och kreativa näringarna. Skapande, kreativitet och investeringar måste stimuleras genom att upphovsmän och andra rättighetshavare får betalt för sitt arbete. Det är inte acceptabelt att intäkter som rätteligen borde gå till artister, musiker, författare, skådespelare, regissörer och producenter i stället går till personer som illegalt sprider film, musik eller böcker.

Vi behöver alltså göra något åt problemet och säkerställa att kulturen är tillgänglig för publiken samtidigt som kreatörerna får betalt för sitt arbete. Jag är övertygad om att det finns mycket vi kan göra, också utanför lagstiftningsområdet, för att minska användningen av illegala tjänster och fortsätta utvecklingen av attraktiva lagliga alternativ. I detta arbete är naturligtvis branschens företrädare en viktig resurs.

Jag tror exempelvis, precis som Musikförläggarna, Rättighetsalliansen och Svenska Förläggareföreningen, att en viktig del av det arbetet är att förklara för människor hur viktig upphovsrätten är för det konstnärliga och kreativa ekosystemet.

Jag tror också att ett tydligt och målinriktat samarbete mellan de aktörer vars verksamhet idag direkt eller indirekt påverkas av intrången skulle kunna vara effektivt för att kunna dra nytta av varandras kunskaper, nätverk och erfarenheter. 

Därför kommer jag att inom kort bjuda in ett antal aktörer från hela den upphovsrättsliga värdekedjan - upphovsmän, producenter, reklamköpare, internetleverantörer, betalföretag och andra - till ett rundabordssamtal. Vi behöver tillsammans diskutera vad vi kan göra för att stärka förutsättningarna för de kulturella och kreativa näringarna, främja lagliga alternativ och försvåra för dem som tjänar pengar på att illegalt sprida film, musik eller böcker.

Stockholm den 14 oktober 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.