Regler för nödslakt

Skriftlig fråga 2021/22:1682 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-03
Överlämnad
2022-06-07
Anmäld
2022-06-08
Svarsdatum
2022-06-15
Sista svarsdatum
2022-06-15
Besvarad
2022-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

I Sverige har vi en bra kontroll av våra livdjur som skickas på slakt. Regler för detta har bland annat ändrats sedan många år tillbaka när det gäller exempelvis skadade djur. 

Om ett nötkreatur i en lösdriftsansläggning råkar bryta benet och djuren blir för skadat ska djuret enligt reglerna skickas med kadaverbil. Djuret går alltså inte till slakt. Ofta är ändå djuret fullt friskt, och de delar av djuret som används för livsmedel går här till spillo. 

LRF har under flera år drivit att reglerna bör ändras så att om ett nötkreatur råkar bryta benet ska ändå djuret och de delar som inte är skadade kunna användas som livsmedel. Allt friskt kött som finns i Sverige bör också kunna användas till just livsmedel. 

Min fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg blir därför:

 

Anser statsrådet att reglerna för nödslakt av nötkreatur bör ändras så att fler djur kan användas till livsmedel enligt beskrivningen ovan, och om så är fallet, vilka initiativ är statsrådet beredd att ta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1682 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

N2022/01360 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1682 av Mikael Larsson (C)
Regler för nödslakt

Mikael Larsson har frågat mig om jag anser att reglerna för nödslakt av nötkreatur bör ändras så att fler djur kan användas till livsmedel, och om så är fallet, vilka initiativ jag är beredd att ta.

I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung fastslås att endast levande djur avsedda för slakt får föras in i ett slakteri. Syftet med förordningen är bland annat att garantera konsumenternas säkerhet genom att tillse att endast djur som är lämpliga att konsumera ur ett livsmedelshygieniskt perspektiv slaktas. För att möjliggöra att djur som skadats, men i övrigt är friska, kan gå in i livsmedelskedjan så finns bestämmelser om nödslakt i lagstiftningen.

Det är viktigt att säkerställa att inte sjuka djur går in i livsmedelskedjan och att de djur som är friska kan användas som livsmedel. Gällande regler ger i dag möjlighet för en producent att skicka ett djur som har skadats till slakt genom att djuret först bedövas och avblodas på gården.

Stockholm den 15 juni 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.