regeringens Flickaprojekt

Skriftlig fråga 2004/05:220 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-27
Anmäld
2004-10-27
Besvarad
2004-11-03
Svar anmält
2004-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga 2004/05:220

av Birgitta Ohlsson (fp) till statsrådet Mona Sahlin om regeringens projekt Flicka

I oktober presenterades delresultat av regeringens Flickaprojekt. Var fjärde svensk tjej känner sig pressad av mediernas skönhetsideal var ett av resultaten. Utöver undersökningar har Flickaprojektet bedrivit uppsökande verksamhet. Över 50 000 ungdomar har besökt projektets buss som varit runt i 25 städer i landet. Projektet, med dess olika intervjuundersökningar, och försöket att höja ungdomars mediekritiska medvetande är väldigt viktigt, men det visade egentligen inget nytt. Att unga flickor känner sig pressade av sjuka skönhetsideal redogjordes redan förtjänstfullt i böcker som Bimbobakslaget och Fittstim på 1990-talet. Att bilden av kvinnor och män i modetidningar, reklam, film och TV påverkar flickor mer negativt än pojkar är heller ingen nyhet. Vad som dock ännu inte undersökts utförligt är vilka ideal som präglar de unga pojkarna i samhället samt hur vi rent konkret sakpolitiskt går vidare för att höja flickors status och självkänsla i samhället.

Vad avser statsrådet att göra för att höja flickors självförtroende samt kommer ett liknande "pojkeprojekt" att genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:220 besvarad av

den 3 november

Svar på fråga 2004/05:220 om regeringens Flicka-projekt

Socialminister Berit Andnor

Birgitta Ohlsson har ställt en fråga till statsrådet Mona Sahlin om vad hon avser att göra för att höja flickors självförtroende samt om ett liknande Pojke-projekt kommer att genomföras. Som ansvaret är fördelat i regeringen så är det jag som ska svara på frågan.

Projektet Flicka syftar just till det som Birgitta Ohlsson efterfrågar, nämligen att stärka unga flickors självkänsla inför ökad press från kommersialisering, sexualisering och utseendefixering. Målsättningen med projektet var dock inte att undersöka om medier och marknadskrafter påverkar ungdomar. Det utgick vi ifrån. Vi ville nå ungdomar och med dem diskutera mediernas och marknadskrafternas roll i deras liv och vad man kan göra åt det.

Trots projektets namn, ligger det så att säga i sakens natur att frågan berör både flickor och pojkar. Det var tusentals flickor och pojkar som medverkade i den turné till 25 städer runtom i landet som har genomförts. I varje stad som har besökts har såväl kommunen som frivilligorganisationer engagerats för att besöket ska få så stort genomslag som möjligt. Besluten om hur projektet ska utformas i varje enskild stad har tagits i samverkan med kommunpolitiker och eldsjälar i både den kommunala förvaltningen och frivilligorganisationer.

Vad vi har gjort med projektet Flicka är inte bara att initiera utan också stödja aktiviteter lokalt och centralt samt att ge verktyg till olika aktörer. Tanken är nu att de aktiviteter och diskussioner som har satts i gång ska fortsätta. Det material som har tagits fram ska komma till användning i diskussioner i klassrum och på andra sätt. Många organisationer har också ansökt om medel från Allmänna arvsfonden till projekt i Flickas anda.

Den avgörande insatsen för ett kritiskt mottagande av mediernas och marknadskrafternas budskap om flickors och pojkars utseende och livsstil står barnen själva för. De har både kraften och de praktiska kunskaperna att hävda den egna självbilden trots den starka påverkan utifrån. Men det behövs många fler aktörer som stöder barnen i den processen, exempelvis politiker, föräldrar, pedagoger och inte minst medierna själva.

Det finns säkert runtom i Sverige mängder av idéer och initiativ som tar sikte på denna problematik, även ur pojkarnas synvinkel. Alla dessa kreativa krafter bidrar till att flickor och pojkar får vara sig själva och är accepterade och respekterade för det. Barn har rätt att få vara barn. Unga flickor och pojkar ska inte känna sig underlägsna och kuvade. Man duger som man är!

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.