Regelförenklingar på skatteområdet

Skriftlig fråga 2017/18:1055 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-19
Överlämnad
2018-03-19
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige har idag ett skattesystem som i många avseenden är komplicerat. Det kan göra det svårt för skattebetalarna att göra rätt för sig, vilket riskerar att minska förtroendet för skattesystemet och därigenom minska viljan att betala skatt.

Så inleds Riksrevisionens granskning av det svenska skattesystemet för företagen. Medan det i många fall har blivit mycket enklare för privatpersoner att deklarera anses det i dag svårt och komplicerat för företag, i synnerlighet småföretag. Att reglerna är många, komplicerade och resurskrävande är en återkommande kritik som riktats mot regeringen under den här mandatperioden.

Kritiken får även stöd i och med att Riksrevisionens övergripande slutsats rörande regeringens regelförenklingsarbete är att det sker i låg takt och att de förändringar som föreslås ofta är av begränsad omfattning. För att det ska bli större märkbara förenklingar för företagen krävs att regeringen intensifierar sitt arbete med regelförenkling på skatteområdet, i syfte att skapa fler och mer långtgående förenklingar. Rekommendationerna från Riksrevisionen är att regeringen intensifierar regelförenklingsarbetet. 

Med anledning av ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Varför har finansministern och regeringen inte intensifierat regelförenklingen på skatteområdet i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1055 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/01300 /SE

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1055 av Jörgen Warborn (M)
Regelförenklingar på skatteområdet

Jörgen Warborn har frågat mig varför jag och regeringen inte har intensifierat regelförenklingen på skatteområdet i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer.

I sin fråga refererar Jörgen Warborn till Riksrevisionens rapport (RiR 2016:20) Att hantera ett komplicerat skattesystem. I denna rapport rekommenderar Riksrevisionen regeringen att intensifiera arbetet med att förenkla skattereglerna för företagen så att de som tillämpar reglerna får förtroende och känner legitimitet för skattesystemet. Regeringen har i skrivelse till riksdagen redogjort för sin bedömning av Riksrevisionens slutsatser och de åtgärder som vidtagits (skr. 2016/17:81).

Det ska vara enkelt för företagen att tillämpa regelverken i sin vardag. Detta så att företagen kan ägna sin tid åt verksamheten och få den att växa. Därför har regeringen utvidgat växa-stödet och gjort lättnader i beskattningen av personaloptioner. Båda dessa förslag förenklar i företagens vardag genom att det blir billigare för aktiebolag och handelsbolag att anställa en första person, dels underlättar för små företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner. Regeringen har även, inom mervärdesskatten, infört en omsättningsgräns för företag med mycket liten omsättning. Åtgärden innebär att företag med en omsättning mindre än 30 000 kronor per år inte behöver registrera sig för mervärdesskatt. Regeringen har även gett en särskild utredare i uppdrag att göra en strukturell översyn av hela mervärdeskattelagen. Målsättningen är bland annat att regelverket ska få en tydligare struktur och bli mer överskådligt vilket förenklar tillämpningen för företag och myndigheter.

Arbetet med att förenkla för företagen är ständigt pågående, dock med den övergripande tanken att förenklingar även ska balanseras mot övriga värderingar såsom att värna om skatteintäkter och motverka skattefusk och skatteundandragande. Det är enbart då förenklingar av skattereglerna inte innebär ökade möjligheter till skattefusk och skatteundandragande som skattesystemet får en ökad legitimitet. Skattesystemet ska vara konkurrensneutralt mellan företagen. Om förenklingar i skattereglerna kan leda till att konkurrensneutraliteten åsidosätts skapar detta en oacceptabel obalans mellan företagen.

Regeringen har ett ständigt pågående arbete med att se till förenklingar i varje enskilt lagstiftningsärende. Vid utformningen av skatteregler uppstår dock ofta målkonflikter mellan önskemålet om förenklingar och andra principer och värden, såsom att värna om skatteintäkter och motverka skattefusk och skatteundandragande. I vissa fall kan de senare skälen väga tyngre vilket medför en viss ökad komplexitet av skattesystemet. Svårigheten att hantera denna målkonflikt av förenkling och motarbetandet av skattefusk bekräftas även av Riksrevisionen i deras rapport Avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag – en reform som kostar mer än den smakar (RiR 2017:35). I denna rapport påtalar Riksrevisionen en regelförenkling som kan ha föranlett en konkurrensfördel för företag som valt att inte anlita revisor.

Stockholm den 28 mars 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.