regeländringar för småföretagens skull

Skriftlig fråga 2002/03:925 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-13
Anmäld
2003-05-13
Besvarad
2003-05-21
Svar anmält
2003-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 maj

Fråga 2002/03:925

av Ingegerd Saarinen (mp) till näringsminister Leif Pagrotsky om regeländringar för småföretagens skull

Miljöpartiet har länge varit oroat över regeringens låga ambitionsnivå beträffande regelförenklingsarbetet för svenska företag. Därför enades Miljöpartiet och de borgerliga partierna om att radikalt öka takten i regeringens regelförenklingsarbete, för de svenska företagens skull.

Det har länge hävdats av regeringen att alla nya regler analyseras med avseende på effekten för småföretag. Alla nya propositioner påstås analyseras på detta sätt. Gång på gång framkommer dock brister i arbetet. En av de senaste rör propositionen om förslaget till ny förmånsrättsordning.

Det har konstaterats att förslaget inte analyserats med avseende på effekten för företag med storleksordningen mindre än 20 anställda, detta trots att stora farhågor framförts för att dessa skulle få svårare att låna pengar om förslaget genomförs.

Avser ministern att i framtiden verka för att förhindra att nya regler utfärdas i de fall där konsekvensanalyser för de små företagen inte utförts?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:925 besvarad av

den 21 maj

Svar på frågorna 2002/03:924 om handlingsplan för regelförenklingsarbetet och 925 om regeländringar för småföretagens skull

Näringsminister Leif Pagrotsky

Ingegerd Saarinen har frågat mig dels när jag avser att lägga fram en handlingsplan för regelförenklingsarbetet och dels om jag i framtiden avser att verka för att förhindra att nya regler utfärdas i de fall där konsekvensanalyser för de små företagen inte utförts.

Låt mig först understryka att regeringen har en hög ambitionsnivå när det gäller regelförenklingsarbetet. Redan i dag granskar Simplex alla förslag till nya eller ändrade lagar eller förordningar utifrån vilka konsekvenser de medför särskilt för de små företagen. Denna granskning omfattar ett@två förslag om dagen och i ett 25-tal fall har också förslag stoppats eller ändrats väsentligt.

Det är vidare angeläget att ta fram en mätmetod för att kunna bedöma hur företagens administrativa börda förändras. Regeringen gav därför redan i juni 2002 Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, i uppdrag att ta fram ett förslag till en sådan mätmetod. ITPS redovisade sitt uppdrag i mars i år och förslaget bereds nu vidare inom Regeringskansliet.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2003 redovisat för riksdagen hur det fortsatta arbetet med mål, mätmetoder och handlingsprogrammet för regelförenklingsarbetet kommer att bedrivas. Arbetet med att ta fram ett handlingsprogram involverar många parter och är också avhängigt av arbetet med att ta fram mål och mätmetoder. Regeringen avser därför att återkomma till riksdagen under hösten 2003 med en redovisning av hur arbetet med handlingsplanen fortskrider.

Så som jag har beskrivit ovan kommer regeringen att ta fram ett uppföljningsbart mål för minskning av den administrativa bördan. Regeringen avser att återkomma till riksdagen även i den frågan. Jag måste därför korrigera det påstående som förs fram av Ingegerd Saarinen om att det redan skulle finnas ett kvantitativt mål beslutat om att minska företagens kostnader för administrationen av regelverket med 15 % under de närmaste tre åren.

När det gäller frågan om konsekvensanalys av förslaget till nya förmånsrättsregler kan jag bara konstatera att det är få förslag som har genomgått en sådan grundlig beredning. Frågorna har utretts under mer än tio år och förslagen har varit föremål för remissbehandling, hearingar och andra typer av samråd med berörda intressenter. Innan regeringen beslutade propositionen övervägdes @ efter synpunkter från Svenskt Näringsliv @ om det fanns skäl att göra någon ytterligare kompletterande utredning, men slutsatsen blev att det inte fanns anledning till det.

På grund av det ovanstående anser regeringen, vilket också framgår av propositionen, att konsekvenserna av förslagen är tillräckligt utredda. Förslaget i sin nuvarande form utgör en sammanvägning av flera intressen, där regeringen har gjort bedömningen att de ändrade reglerna, som ytterst syftar till att minska risken för konkurser, sammantaget gynnar ett långsiktigt och livskraftigt företagande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.