president Bushs abortpolitik

Skriftlig fråga 2000/01:657 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-09
Besvarad
2001-02-15
Anmäld
2001-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga 2000/01:657

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Anna Lindh om president Bush abortpolitik

USA:s president George W Bush har tagit initiativ till att stoppa alla bidrag som går till organisationer som arbetar med abortrådgivning eller erbjuder aborter utomlands. Detta beslut drabbar tyngst redan utsatta flickor och kvinnor. Tillvägagångssättet urholkar även möjligheterna för frivilliga organisationer att tala fritt och arbeta med känsliga frågor såsom ungas sexualitet och det viktiga förebyggande arbetet. De mest fattiga och utsatta flickorna och kvinnorna, de som är mest utsatta för sexuellt våld, har samtidigt minst tillgång till preventivmedel och sexualupplysning. Inget tyder på att ett förbud mot aborter minskar antalet aborter men vi vet att den politik president Bush förespråkar leder till riskfyllda aborter som ofta skadar kvinnan, ibland så svårt att hon avlider. Kvinnor har rätt till sexuell och reproduktiv hälsovård. Det bokstavligt talat livsviktiga förebyggande arbetet mot hiv/aids måste också bedrivas i ett helhetsperspektiv där preventivmedelsrådgivning har en självklar plats. Det är viktigt att Sverige tar upp frågan om den politik som president Bush förespråkar med företrädare för USA.

Min fråga är om utrikesminister Anna Lindh vidtagit någon åtgärd med anledning av den abortpolitik som president Bush för.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:657 besvarad av

den 15 februari

Svar på fråga 2000/01:657 om president Bushs abortpolitik

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Carina Hägg har frågat utrikesministern om hon vidtagit någon åtgärd med anledning av den abortpolitik som president Bush för. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

President Bush har beslutat att bidrag från den amerikanska biståndsmyndigheten USAID inte får ges till enskilda organisationer som utför eller aktivt förespråkar abort som familjeplaneringsmetod i andra länder.

Eftersom Sverige fäster största vikt vid frågan om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, ser vi med betydande oro på de åtgärder som den amerikanska regeringen beslutat den 22 januari när det gäller uteblivet stöd till organisationer som arbetar med aborter.

I det pågående arbetet mot fattigdomen betraktar vi kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter som en ovärderlig del av lösningen, och inte som en del av problemet. Inom ramen för detta arbete genomförs ett stort antal insatser av många enskilda organisationer för att förebygga oönskade graviditeter. Det amerikanska handlandet bidrar till att komplicera arbetet på detta område i utvecklingsländerna, något som i sin tur kan medföra att kvinnor i utvecklingsländerna löper risken att berövas rättigheter som fastslagits vid internationella konferenser, såsom de i Kairo, Peking och Köpenhamn samt uppföljningskonferenserna till dessa.

För närvarande pågår ett arbete med att samla in ytterligare uppgifter om de mer exakta konsekvenserna av förändringen i den amerikanska politiken på detta område. Viktiga uppgifter, särskilt vad gäller vilka organisationerna är som verkligen drabbas och i vilken omfattning av att stödet från USAID upphör, återstår fortfarande att få bekräftade. Så snart denna information har analyserats, kan vi bedöma effekterna av det här beslutet.

Vi avser ta upp denna fråga i vår pågående dialog med den amerikanska regeringen i förhoppningen om att kunna uppnå ett konstruktivt meningsutbyte.

Jag kan också nämna att jag i ett svarsbrev till EU:s kommissionär för utvecklingsfrågor Poul Nielson understrukit vår oro över det här beslutet och de effekter det kan få för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I brevet framhöll jag att det amerikanska agerandet är särskilt beklagligt som vi ju uppnått konsensus om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter vid flera FN-konferenser och uppföljningskonferenser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.