Praktikplatser på statligt ägda fartyg

Skriftlig fråga 2020/21:3419 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-05
Överlämnad
2021-08-06
Anmäld
2021-08-17
Svarsdatum
2021-08-20
Sista svarsdatum
2021-08-20
Besvarad
2021-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsutbildningen i Kalmar och Göteborg utbildar framtidens kvinnor och män som ska tjänstgöra till sjöss. Sjöfarten är viktig för Sveriges import och export och bidrar varje år till att stärka Sveriges välstånd. Sjöfartsutbildningen är viktig för såväl sjöfartsnäringen som hamnar och statliga myndigheter. I framtiden kommer kompetensen inom sjöfarten att öka, och då är det viktigt med en fortsatt attraktiv utbildning. När man går denna utbildning ska man också genomföra praktik ombord på fartyg. Branschen ställer årligen upp med praktikplatser. I och med att antalet svenskflaggade fartyg i dagsläget är så litet räcker dock de praktikplatser som finns tillgängliga knappt till behoven, och det finns begränsade möjligheter att öka utbildningen för att möta kommande pensionsavgångar. Staten har flera typer av fartyg som används dagligen inom olika områden, såsom isbrytare, arbetsfartyg, kustbevakningsfartyg och forskningsfartyg. Ombord på vissa av dessa fartyg tar staten inte alltid emot praktikanter. Skulle staten göra det skulle antalet praktikplatser kunna öka, och fler kommer att kunna gå utbildningen. Sverige är i behov av sjöfarten och av att ha en svenskflaggad flotta, och till detta behövs då självklart sjöfartskompetens ombord på fartygen. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att, inom sitt ansvarsområde, verka för att fler statliga myndigheter ska ta emot praktikanter som studerar på sjöfartsutbildningarna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3419 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/ 0 2084 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3419 av Mikael Larsson (C)
Praktikplatser på statligt ägda fartyg

Mikael Larsson har frågat mig om jag, inom mitt ansvarsområde, kommer att verka för att fler statliga myndigheter ska ta emot praktikanter som studerar på sjöfartsutbildningarna.

Sjöfartsutbildningen har stor betydelse för hela näringen, och den del som utgörs av praktik ombord på fartyg är också avgörande för den enskilde studentens examen och därmed framtida behörighet. Staten stöttar därför arbetet med att få fram praktikplatser på flera sätt. En av förutsättningarna för att som arbetsgivare beviljas sjöfartsstöd är att i enlighet med förordningen (2001:770) om sjöfartsstöd erbjuda utbildningsplats ombord. Dessutom stöttar staten ekonomiskt Sjöfartens Utbildningsinstitut (SUI), som är den organisation som koordinerar fartygsförlagd praktik för alla som studerar till sjökapten eller sjöingenjör i Sverige. SUI samarbetar med sjöbefälsutbildningarna vid Chalmers tekniska högskola och Linnéuniversitetet (Sjöfartshögskolan) och är länken mellan studenten, sjöbefälsutbildningarna och sjöfartsbranschen. Via Chalmers och Linnéuniversitetet stöttar staten även de studenter som får praktikplats på utlandsflaggade fartyg med resebidrag.

Staten bidrar också med ett antal praktikplatser på olika statsfartyg och då framför allt hos Sjöfartsverket. Sjöfartsverket utreder även om verket kan erbjuda ytterligare praktikplatser på fartyg som normalt inte har några studenter ombord. Vad gäller andra myndigheters statsfartyg kan verksamheten och förhållandena ombord vara hinder för praktikplatser. Ett antal kriterier måste uppfyllas vad gäller t.ex. ett fartygs storlek, trafikmönster, möjlighet till handledning och tillgång till hyttplats.

Det är viktigt att erbjuda praktikplatser, och jag förutsätter att statliga aktörer bidrar efter bästa förmåga där så är möjligt.

Stockholm den 20 augusti 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.