Politisk förföljelse i Turkiet

Skriftlig fråga 2008/09:875 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-23
Anmäld
2009-04-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-05-08
Svar anmält
2009-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga

2008/09:875 Politisk förföljelse i Turkiet

av Peter Hultqvist (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Efter valet i Turkiet har den turkiska staten fängslat och trakasserat funktionärer och förtroendevalda inom partiet DTP. Aktionen strider mot de grundläggande demokratiska fri- och rättigheterna. Den riktar sig mot ett parti som har brett stöd hos den kurdiska befolkningsgruppen och är att betrakta som en del i förtrycket av den kurdiska minoriteten.

Min fråga till utrikesministern är:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta med anledning av den turkiska statens trakasserier och fängslanden riktade mot förtroendevalda och funktionärer inom DTP?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:875 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 maj

Svar på frågorna

2008/09:864 Kurdernas situation i Turkiet

2008/09:867 Hot mot demokratiska principer efter valet i Turkiet

2008/09:875 Politisk förföljelse i Turkiet

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh, Anne Ludvigsson och Peter Hultqvist har var för sig frågat mig hur jag från svensk sida och inom EU kommer att agera för att få Turkiet att upphöra med arresteringar och förföljelse av kurdiska politiker och få stopp på den turkiska statens brott mot kurderna. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Jag känner till att den turkiska polisen den senaste tiden har genomfört ett flertal antiterroristoperationer och då bland annat arresterat personer som enligt uppgift misstänks för samröre med terroristorganisationen PKK. Jag förutsätter att ansvariga turkiska myndigheter och rättsinstanser i det fortsatta utredningsarbetet agerar i enlighet med principen om rättssäkerhet och rättsstatsprincipen. Sveriges ambassad i Turkiet bevakar tillsammans med andra ambassader och EU-kommissionen den vidare utvecklingen.

Kurdiska politiker och politiska partier som DTP har en betydelsefull roll att spela i Turkiets fortsatta reform- och utvecklingsprocess. Det förutsätter självfallet ett tydligt avståndstagande från PKK:s våldsmetoder. 

Att Turkiet visar full respekt för de mänskliga rättigheterna, däribland minoritetsrättigheter, är ett grundläggande villkor för EU-medlemskap. Reformprocessen i landet har sammantaget bidragit till att utvecklingen gått framåt, även om ytterligare reformåtgärder krävs. Positivt är att tv-sändningar på kurdiska nyligen har utökats. Det är även välkommet att en direktdialog nu förs mellan Turkiet och den kurdiska provinsregeringen i norra Irak, inte minst om hur PKK-problemet kan lösas. Samtidigt är det viktigt att premiärminister Erdogans tidigare uttalanden att den kurdiska frågan enbart kan lösas på demokratisk väg följs upp av ytterligare reformer som konkret förbättrar kurdernas situation i Turkiet, inklusive stärkta kulturella, politiska och ekonomiska rättigheter. Detta var också en av frågorna som togs upp i samband med statsminister Reinfeldts besök i Turkiet. Sverige och EU kommer att fortsätta att bland annat i den politiska dialogen som förs med Turkiet understryka att ytterligare framsteg behövs för att ett EU-medlemskap ska bli möjligt.

En av de starkaste drivkrafterna bakom Turkiets reformprocess har varit och är det framtida EU-medlemskapet. Därför måste EU stå fast vid löftet att ge landet fullvärdigt medlemskap när kriterierna för detta har uppfyllts.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.