politisk fånge i Zimbabwe

Skriftlig fråga 2004/05:749 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-20
Anmäld
2005-01-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-01-28
Svar anmält
2005-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 januari

Fråga 2004/05:749

av Torsten Lindström (kd) till utrikesminister Laila Freivalds om politisk fånge i Zimbabwe

Bråk uppstod efter en interpellationsdebatt på tisdagsförmiddagen. I en replik på ett anförande anklagade ett statsråd ledamoten för att inte ha rent mjöl i påsen. Statsrådet antydde också att ledamotens far skulle ha varit en bedragare. Efter debatten brast det för ledamoten. Han gick fram till statsrådet och knuffade denne.

Talmannen lyckades efter en halvtimme lugna ned den mycket upprörda kammaren. Därefter föreslog talmannen att ledamoten skulle dömas till ett års straffarbete för sitt tilltag mot statsrådet. Parlamentet röstade ja till förslaget med en överväldigande majoritet. Ledamoten sitter nu häktad i väntan på att domen ska verkställas.

Det som beskrivs ovan har givetvis inte hänt i Sverige men däremot har det hänt i Zimbabwe. Där har parlamentarikern Roy Bennett fängslats efter en liknande incident. Med anledning av detta vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att i internationella sammanhang verka för att den politiske fången Roy Bennett snarast ska friges?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:749 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2004/05:749 om politisk fånge i Zimbabwe

Utrikesminister Laila Freivalds

Torsten Lindström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att i internationella sammanhang verka för att parlamentsledamoten Roy Bennett i Zimbabwe snarast ska friges.

Parlamentsledamoten för oppositionspartiet Movement for democratic change (MDC), Roy Bennett, har suttit fängslad sedan den 28 oktober 2004 för ohörsamhet i parlamentet. Bennett knuffade justitieminister Chinamasa i kammaren efter rasistiska påhopp från denne och blev av en parlamentarisk kommitté, som domineras av regeringspartiet ZANU-PF, dömd till tolv månaders straffarbete. I det reguljära domstolsväsendet hade motsvarande handling sannolikt endast resulterat i ett mindre bötesbelopp. Inga straff utdömdes för övriga inblandade, varken för justititieminister Chinamasa eller för antikorruptionsminister Mutasa som sparkat Bennett under tumultet.

Fallet har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Protester har inkommit såväl från Internationella parlamentarikerunionen, IPU, som från talmannen för tyska Bundestag och Amnesty International. Även Sveriges talman, Björn von Sydow, har i brev till sin zimbabwiske motsvarighet protesterat mot behandlingen av Roy Bennett. Ett initiativ som jag starkt välkomnar. Eftersom domen mot Roy Bennett utfärdades av det zimbabwiska parlamentet är det särskilt viktigt att folkvalda församlingar i andra länder tydligt visar att behandlingen av Bennett är oacceptabel.

Behandlingen av Roy Bennett diskuteras även inom EU. Vår gemensamma bedömning är att tydliga protester från lagstiftande församlingar i övriga delar av världen har störst möjlighet att påverka det zimbabwiska parlamentet att ändra sitt beslut. Frågan bör även drivas i internationella parlamentariska sammanslutningar såsom Internationella parlamentarikerunionen och i EU-AVS Joint parliamentary assembly, där såväl EU:s medlemsstater som Zimbabwe är representerat.

Regeringen, liksom EU, fortsätter att driva en restriktiv politik gentemot Zimbabwe. Detta tar sig bland annat uttryck i ett avbrutet bistånd till Zimbabwes regering och sanktioner, däribland viseringsrestriktioner. Så länge den politiska repressionen i Zimbabwe fortsätter kommer vår politik att ligga fast.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.