Patienters valfrihet

Skriftlig fråga 2014/15:362 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-27
Överlämnad
2015-03-27
Anmäld
2015-04-07
Svarsdatum
2015-04-08
Besvarad
2015-04-08
Sista svarsdatum
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Svensk hälso- och sjukvårdslagstiftning är tydlig: vård efter behov och lika för alla, oavsett var man bor i Sverige.

Det fria vårdvalet är ett konkret exempel på en mycket viktig reform som säkrar alla människors rätt att välja aktivt och fritt mellan olika vårdgivare. Undersökningar visar att människor inte bara förväntar sig att den nära vården ska ha hög kvalitet utan också hög tillgänglighet och ge stort inflytande för den enskilda patienten. Den oförberedda vänsterregeringen har medvetet i flera steg försökt ta bort denna rättighet att fritt välja vård över hela landet.

Att fritt få välja inom vården har varit en rättighet sedan den 1 januari 2010. Vi beklagar verkligen vänsterregeringens jakt på valfrihet. Man kallar sig en regering för samarbete över blockgränsen, men är i själva verket inriktade på att föra en vänsterpolitik. Det är en politik där politikerna ska bestämma över och lägga sig i patienternas önskemål och möjligheter att göra aktiva val.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet konstaterar att åtta av tio medborgare tar det som en självklarhet att de aktivt ska få välja i välfärden.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet Gabriel Wikström att vidta för att säkerställa alla medborgares lika rättigheter att välja vård i hela landet oavsett bostadsort?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:362 besvarad av Gabriel Wikström (S), statsråd

Dnr S2015/2299/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:362 av Cecilia Widegren (M) Patienters valfrihet

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa alla medborgares lika rättigheter att välja vård i hela landet oavsett bostadsort.

Den 1 januari 2015 trädde patientlagen (2014:821) i kraft och den syftar till att stärka och tydliggöra patientens ställning samt till att främja patientens självbestämmande och delaktighet. Genom patientlagen har patienten möjlighet att välja offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård, oavsett driftsform, i hela landet. Eftersom patientlagen bygger på de skyldigheter som vården har gentemot patienterna har landstinget en skyldighet att upprätthålla de krav på valmöjligheter för patienten som lagen reglerar.

En förutsättning för patienternas valfrihet är att de får information om möjligheten att välja och att välja bort vårdgivare. Individuellt anpassad information i en aktuell vårdsituation kan ha stor betydelse för att patienten ska kunna utnyttja sina valmöjligheter. Vårdgivare och hälso- och sjukvårdspersonal är därför, enligt patientlagen, skyldiga att informera patienten om sina möjligheter att välja vårdgivare och utförare inom den offentligt finansierade vården.

Regeringen avsätter 8 miljoner kronor per år 2014-2016 för att stödja implementeringen av patientlagen. Medlen används bl.a. till olika informations- och kommunikationsinsatser. Myndigheten för vårdanalys har dessutom i uppdrag att följa och utvärdera införandet och implementeringen av patientlagen. I detta ingår det bl.a. att följa hur patienternas valmöjligheter tillgodoses och om patienter får den information de behöver.

De förslag regeringen presenterade i höstas rörande ett upphävande av kravet på vårdvalssystem enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) i primärvården syftade enbart till att påverka reglerna för att starta en vårdcentral. Det under förutsättning att landstinget skulle ha valt att utnyttja den föreslagna rätten att organisera primärvården på andra sätt än enligt LOV. Patientens möjlighet att välja skulle inte ha påverkats av förslaget och regeringen har inte för avsikt att ändra på den möjligheten.

Stockholm den 8 april 2015

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.