Pappers- och skogsindustrins konkurrenskraft

Skriftlig fråga 2009/10:678 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-26
Anmäld
2010-03-26
Besvarad
2010-03-31
Svar anmält
2010-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2009/10:678 Pappers- och skogsindustrins konkurrenskraft

av Peter Hultqvist (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Den internationella sjöfartsorganisationen IMO har antagit krav för svavelutsläpp för Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen. Effekten av dessa krav är att länderna i norra Europa kommer att ha 35 gånger hårdare regler än många andra länder. Om dessa hårdare regler införs ensidigt i Sverige är de en stark konkurrensnackdel för svensk pappers- och skogsindustri. De riskerar att ge mycket allvarliga konsekvenser för investeringsviljan och kommer om de genomförs att leda till krav på kompensatoriska åtgärder. Att åtgärda miljöproblemen i Östersjön är självfallet angeläget, men samtidigt måste allt sättas in i en helhet där bland annat konsekvenserna för basindustrin belyses. I dagsläget är detta inte gjort på ett tillräckligt grundligt sätt. Någon strategi för det fortsatta agerandet på den punkten finns inte.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att upprätthålla svensk skogs- och pappersindustris konkurrenskraft vid genomförande av IMO:s hårdare krav när det gäller svavelutsläpp i Östersjön?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:678 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 31 mars

Svar på fråga

2009/10:678 Pappers- och skogsindustrins konkurrenskraft

Statsrådet Åsa Torstensson

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att upprätthålla svensk skogs- och pappersindustris konkurrenskraft vid genomförande av IMO:s hårdare krav när det gäller svavelutsläpp i Östersjön.

Jag har vid flertalet tillfällen i frågesvar och interpellationer meddelat att jag tycker att det är olyckligt att IMO:s regler innebär att det kommer att vara skillnad mellan de krav som ställs i norra Europa jämfört med övriga Europa. Jag vill därför ännu en gång understryka vikten av ett enhetligt europeiskt angreppssätt i denna fråga. Detta är en synpunkt som regeringen framfört till Europeiska kommissionen.

Regler för svaveloxider lyder under så kallad exklusiv unionskompetens eftersom den högsta tillåtna svavelhalten i bränslen regleras i EG-direktiv. Kommissionen har aviserat en revidering av EG-direktivet om svavel i marint bränsle. Inför arbetet med denna revidering tar man fram konsekvensanalyser av effekterna av det nya regelverket. Kommissionens analyser är dock ännu inte färdigställda och från svensk sida följer vi detta arbete noggrant och jag kommer aktivt att driva frågan att hela EU ska tillämpa samma regler. Jag vill dock samtidigt framhålla att åtgärder för att minska utsläppen av svaveloxider är nödvändiga för att minska de negativa effekter som dessa ger upphov till.

I nuläget avser jag därför att invänta Europeiska kommissionens konsekvensutredningar. När dessa är klara avser jag att se över situationen och eventuellt vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.