Till innehåll på sidan

Palmolja som ekologiskt hållbar energikälla

Skriftlig fråga 2005/06:293 av Svensson Smith, Karin (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-02
Anmäld
2005-11-07
Besvarad
2005-11-09
Svar anmält
2005-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 november

Fråga 2005/06:293 av Karin Svensson Smith (-) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Palmolja som ekologiskt hållbar energikälla

Eftersom palmolja av energimyndigheten skattebefriats är det ett av de förnybara bränslen som Lunds Energi och flera andra energibolag planerar att använda som ersättning för fossila bränslen. Det stigande oljepriset har kraftigt ökat efterfrågan på förnybara bränslen.

Utvinningen av palmolja leder emellertid till skövling av skyddsvärd skog i tredje världen, främst i Malaysia och Indonesien. Såväl representanter från Internationella miljöinstitutet i Lund, Miljöförbundet Jordens vänner samt flera representanter från naturvårdsintressen har framfört tung kritik mot att palmolja gynnas skattemässigt och ifrågasätter om palmolja ska få förekomma i miljöcertifierade verksamheter. Sverige borde inte använda bränslen som leder till skövling av regnskogar och andra skyddsvärda biotoper även om dessa befinner sig utanför Sveriges gränser.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag om statsrådet har för avsikt att ta några initiativ för att granska huruvida skattebefrielse av palmolja är förenligt med riksdagens beslut om biologisk mångfald.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:293 besvarad av

den 9 november

Svar på fråga 2005/06:293 om palmolja som ekologiskt hållbar energikälla

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Karin Svensson Smith har frågat statsrådet Lena Sommestad om hon har för avsikt att ta några initiativ för att granska huruvida skattebefrielse av palmolja är förenligt med riksdagens beslut om biologisk mångfald. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag är medveten om att expansionen av palmoljeplantager i vissa delar av världen kan leda till skövling av regnskogar, vilket är en bidragande orsak till förlust av biologisk mångfald. Karin Svensson Smiths fråga innehåller i övrigt två delar, dels beskattningen och dels hur palmolja i framtiden ska behandlas inom elcertifikatsystemet. Jag kan först av allt konstatera att regeringen ännu inte har tagit ställning till om vegetabiliska och animaliska oljor och fetter som används för uppvärmning i framtiden ska beskattas. Enligt energiskattedirektivet är dessa oljor och fetter skattepliktiga, men det finns enligt direktivet möjlighet att göra tidsbegränsade undantag.

Vilka biobränslen som berättigar till elcertifikat regleras i förordning (2003:120) om elcertifikat. Energimyndigheten har i en skrivelse till regeringen framfört förslag om att förordningen utökas och förtydligas i syfte att skapa en önskvärd tydlighet för producenter på elcertifikatmarknaden och förenkla för Energimyndigheten i dess hantering av anläggningar. Myndighetens förslag omfattar främst vegetabiliska oljor, däribland palmolja. Palmolja omnämns i dag inte specifikt i förordningen, men Energimyndigheten har tolkat förordningen på så sätt att certifikat kan tilldelas.

Det pågår för närvarande en översyn av elcertifikatsystemet och förslag på ändringar presenterades i skrivelsen Förslag om ett utvecklat elcertifikatsystem (Ds 2005:29). Skrivelsen har remissbehandlats. Som en del i översynsarbetet ingår även förordningen om elcertifikat, framför allt mot bakgrund av behovet av ett förtydligande av vilka former av biomassa i avfall som ska berättiga till elcertifikat. Det finns i det sammanhanget anledning att även ta ställning till eventuella ytterligare ändringar, bland annat mot bakgrund av Energimyndighetens förslag. En bedömning av de enskilda bränslenas miljömässiga konsekvenser kommer då självfallet att vägas in.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.