P4-sändaren i Kungsbacka

Skriftlig fråga 2004/05:711 av Kollmats, Lennart (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-13
Anmäld
2005-01-17
Besvarad
2005-01-19
Svar anmält
2005-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 januari

Fråga 2004/05:711

av Lennart Kollmats (fp) till näringsminister Thomas Östros om P4-sändaren i Kungsbacka

Program 4 i Sveriges Radio har fått till uppgift att informera invånarna i olika distrikt vid nödsituationer om läget. Det är viktigt att denna del fungerar oklanderligt, så att invånarna känner en säkerhet och har vanan att koppla in P4, regional sändare, när de upplever att något ovanligt händer.

Sådan var givetvis situationen under stormen för några dagar sedan.

För många slutade både strömförsörjning och telefoner att fungera genom stormens verkningar och då är radion den enda förbindelsen med omvärlden.

Lördagen den 8 januari ca kl. 19.30 bröts strömmen till sändaren i Kungsbacka. Omedelbart indikerades detta till Teracom och ett reservbatteri gjorde att strömmen återkom. Så långt var allt gott och väl. Men ca kl. 08.00 på söndagsmorgonen tystnade sändaren, eftersom batteriet då tagit slut.

Kontakter togs från Radio Halland med Teracom, men inte förrän efter ungefär 52 timmar kom sändaren i gång med ett nytt reservaggregat.

P4 kallas inte för inte för beredskaps- och överlevnadskanalen och bland annat sydvästra Kungsbacka ingår i Ringhals inre beredskapszon och det borde vara självklart att sådana här avbrott i sändningarna inte får förekomma.

Vad ämnar ministern vidtaga för åtgärder för att förebygga liknande händelser i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:711 besvarad av

den 19 januari

Svar på fråga 2004/05:711 om P4-sändaren i Kungsbacka

Näringsminister Thomas Östros

Lennart Kollmats har frågat mig vad jag ämnar vidta för åtgärder för att förebygga liknande avbrott som den i utsändningen av P4 i Kungsbacka söndagen den 9 januari.

Jag delar Lennart Kollmats uppfattning om att utsändningen av P4, vilken utgör den så kallade beredskapskanalen ska ske med största möjliga tillgänglighet. Det gäller även under sådana extrema omständigheter som uppstod i samband med stormen över södra Sverige.

Teracom har i dag 54 större och ca 120 mindre FM stationer. Samtliga större stationer har ett reservaggregat och de mindre har en batteribackup. Därutöver har Teracom en omfattande driftsorganisation med korta inställelsetider om behov av felavhjälpning i sändarnäten uppstår. Utöver detta garderar sig Teracom med att täcka många områden i Sverige med flera sändare, vilket gör att enskilda personer som vill lyssna på radio kan ta emot den önskade kanalen på en annan frekvens vilket är fallet i Kungsbacka. Med tanke på de omständigheter som rådde har mycket få sändare haft avbrott i utsändningen och utifrån uppgifter från Teracom kommer inte de avbrott som skett att påverka de krav på tillgänglighet som man har i sina avtal med bland annat SR, SVT och TV4.

De mottagare som Räddningsverket placerat hos boende i närheten av kärnkraftsverken känner av den aktiveringskod som går ut i samband med larm oberoende av frekvens.

Dimensioneringen av beredskapsåtgärderna fastställs tillsammans med Teracoms kunder som också finansierar utsändningen. Teracom kommer tillsammans med programbolagen att gå igenom och dra lärdom om vad som har hänt för att säkerställa rätt omfattning på sändarnätets beredskapsåtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.