Till innehåll på sidan

Oförsäkrade läkemedel utan information till patient

Skriftlig fråga 2017/18:47 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-09-28
Överlämnad
2017-09-29
Anmäld
2017-10-10
Sista svarsdatum
2017-10-11
Svarsdatum
2017-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Jag har tidigare i en skriftlig fråga efterfrågat vad regeringen och ansvarigt statsråd gör för att komma till rätta med de patienter som får oförsäkrade läkemedel utan att informeras om detta.  Inget har gjorts och fortfarande saknas det svar på denna viktiga fråga angående patientsäkerhet och oförsäkrade läkemedel.

Sverige var först med att inrätta en försäkring för personer som skadas vid läkemedelsanvändning. Läkemedelsförsäkringen utgör ett frivilligt åtagande från läkemedelsbolagens sida. Den patient som i samband med sjuk- och hälsovård har drabbats av en läkemedelsbiverkan till följd av ett i Sverige utlämnat läkemedel som omfattas av försäkringen kan få ersättning för personskada.

De flesta leverantörer av läkemedel i Sverige är anslutna till läkemedelsförsäkringen, vilket ger ett skydd för patienten. Även om nästan all läkemedelsomsättning i Sverige omfattas av läkemedelsförsäkringen såldes det under år 2012 ca 349 000 oförsäkrade förpackningar på apotek inom läkemedelsförmånen. Det rör sig sannolikt om fler förpackningar i dag.

Det kan bli en dyster överraskning för en patient som går in på ett apotek med ett recept på ett läkemedel som omfattas av läkemedelsförsäkringen och kommer ut med ett som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen och som inte vet om detta och inte har informerats om risker och möjliga konsekvenser.

Framför allt anser jag att detta är ett problem när ett oförsäkrat läkemedel blir utvalt till periodens vara av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Rimligtvis borde patienter ha möjlighet att kunna välja ett annat utbytbart, försäkrat läkemedel inom förmånen. Skyddet vid läkemedelsskada är en viktig patientsäkerhetsfråga.

I dag finns det ingen informationsskyldighet som skyddar och stärker patientens konsumentmakt. Sverige ska måna om patienternas säkerhet. För att kunna göra kloka val måste vi vara informerade om konsekvenserna av detta.

Patientsäkerheten kräver att patienter ges möjlighet att känna till vilka läkemedel som har ett omfattande försäkringsskydd och vilka som inte har det. Frågan utreddes i en statlig utredning för ungefär fyra år sedan men därefter har inget hänt, inga beslut är tagna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser socialministern och regeringen att göra för att komma till rätta med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan att informeras om detta?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:47 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/05369

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:47 av Jenny Petersson (M) Oförsäkrade läkemedel utan information till patient

Jenny Petersson har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att komma till rätta med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan att informeras om detta.

Som frågeställaren anför har hon tidigare ställt samma fråga. Av det svar som då lämnades framgår att det förslag om informationsskyldighet som lämnades av en utredning 2013 starkt ifrågasattes vid remissförfarandet.

Från apotekshåll anfördes att en skyldighet att informera en kund om bristande försäkringsskydd för ett läkemedel som apoteket enligt lag måste erbjuda istället för det förskrivna för många kunder väcker fler frågor än det ger svar. Från farmaceuthåll ifrågasattes rimligheten i att apoteksfarmaceuter ska ansvara för än mer administrativt inriktad information än vad som är fallet i nuläget. Slutligen anfördes från patienthåll att förslaget var att betrakta som en nödlösning då ansvaret för om patienten får bästa möjliga skydd vid läkemedelsskada flyttas från myndighetsnivå till individnivå.

Möjligen var det också dessa och övriga invändningar som gjorde att den tidigare regeringen valde att avstå från att gå vidare med 2013 års förslag. Oavsett vilket är frågan komplex och det är inte givet att en reglerad informationsskyldighet löser det grundläggande problemet med att vissa läkemedel som subventioneras inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Avslutningsvis vill jag framhålla att nuvarande situation är bekymmersam och att regeringen avser att fortsätta arbetet för att hitta en lösning på frågan.

Stockholm den 18 oktober 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.