Officersutbildningen

Skriftlig fråga 2012/13:268 av Hultqvist, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-01-23
Anmäld
2013-01-23
Besvarad
2013-01-30
Svar anmält
2013-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2012/13:268 Officersutbildningen

av Peter Hultqvist (S)

till försvarsminister Karin Enström (M)

År 2010 var det 1 600 sökande till officersutbildningen. Två år senare var det 350. I år, 2013, är det 239. Denna utveckling är definitivt inte bra och riskerar att leda till en kvalitetsförsämring. Tydligt är att värnplikten tidigare spelade en stor roll för att skapa intresse för officersyrket. Försvarets nya personalförsörjning saknar den dimensionen.

Min fråga till försvarsministern är:

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta mot bakgrund av det radikalt minskade intresset för officersutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:268 besvarad av Försvarsminister Karin Enström

den 30 januari

Svar på fråga

2012/13:268 Officersutbildningen

Försvarsminister Karin Enström

Peter Hultqvist har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder mot bakgrund av det radikalt minskade intresset för officersutbildningen.

Peter Hultqvists uppgifter om antal ansökningar stämmer bara delvis med den statistik Regeringskansliet har fått från Försvarshögskolan. Bland annat var det enligt Försvarshögskolan 753 sökande 2010, inte 1 600 som Peter Hultqvist uppger. Vidare var det ca 450 sökande både 2008 och 2011. Dock är det riktigt att det har varit en minskning de två senaste åren.

Regeringen har i olika sammanhang, bland annat i propositioner, regleringsbrev och i särskilda regeringsbeslut, understrukit vikten av en fungerande officersförsörjning. Regeringen följer utvecklingen genom begärda redovisningar från Försvarsmakten.

I ett beslut den 4 oktober 2012 (Fö2012/1794/MFI) har regeringen gett Försvarsmakten i uppdrag att bland annat redovisa möjligheterna till alternativa metoder att rekrytera och utbilda officerare, till exempel ökade möjligheter till varierade utbildningsvägar, internationella samarbeten eller ett ökat inslag av högskoleutbildning. Vidare har regeringen i Försvarsmaktens regleringsbrev för 2013 uppdragit myndigheten att redovisa vilka åtgärder myndigheten har vidtagit och planerar att vidta för att komma till rätta med de brister avseende nyckelkompetens som Försvarsmakten bedömer finns.

Det reformerade personalförsörjningssystemet, med tyngdpunktsförskjutningen från en utbildningsorganisation för värnpliktiga till en organisation med stående och kontraktsförband, innebär att officerarnas roll och kompetensbehov förändras. Nyrekrytering och utbildning av officerare bör ske utifrån verksamhetens förutsättningar och krav.

För att öka det möjliga urvalet till officersutbildningen kan Försvarsmakten behöva använda sig av tillgängliga verktyg för att bredda rekryteringen. Ett sådant exempel är det så kallade anpassade officersprogrammet som hittills har nyttjats i begränsad omfattning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.