Offentliga ombud

Skriftlig fråga 2005/06:516 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-01
Anmäld
2005-12-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-14
Svar anmält
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga 2005/06:516 av Rolf Olsson (v) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Offentliga ombud

När åklagare önskar använda sig av hemliga tvångsmedel i en förundersökning krävs ett domstolsbeslut. I domstolsförhandlingen företräds allmänheten av ett offentligt ombud.

Från flera håll, bland annat från vissa som själva ofta tillförordnas som offentliga ombud, finns kritik mot hur denna ordning fungerar. Kritiken består bland annat i att ombudet företräder allmänintresset och inte den mot vilken hemliga tvångsmedel ska användas. Den består också i att ombuden kallas till förhandlingar med kort varsel och på sittande möte tvingas sätta sig in i det enskilda fallet på grund av att åklagarens underlag inte sänds ut i förväg. Förhandlingarna och åklagarens underlag har också ansetts vara bristfälliga och hastiga.

Ett antal offentliga ombud har nu dessutom lämnat sina uppdrag, vilket sägs bero på att de antingen har haft för lite brottmålserfarenhet eller för mycket. Det senare har ansetts leda till risk för jävssituationer.

Tillförordnanden av offentliga ombud är en oundgängligen viktig del av dessa domstolsförhandlingar, en del som ska säkerställa viktiga krav på rättssäkerhet och demokratisk acceptans. Men en ordning som fungerar dåligt riskerar att utgöra ett ”alibi” för hemlig tvångsmedelsanvändning som annars inte skulle vara acceptabel.

Min fråga till justitieminister Thomas Bodström är:

Vad avser ministern att göra för att förbättra möjligheterna för offentliga ombud att utöva sina uppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:516 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2005/06:516 om offentliga ombud

Justitieminister Thomas Bodström

Rolf Olsson har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra möjligheterna för offentliga ombud att utöva sina uppdrag.

Självfallet innebär användning av hemliga tvångsmedel ett integritetsintrång för dem som utsätts för sådana åtgärder. När domstolen prövar en fråga om tillstånd att använda hemliga tvångsmedel är det därför av stor vikt att ärendet blir så allsidigt belyst som möjligt. Det uppnås enligt min mening genom att domstolsprocessen bedrivs i form av en tvåpartsprocess där enskildas integritetsintressen kan lyftas fram. Den 1 oktober 2004 infördes därför ett system med offentliga ombud i alla ärenden om hemlig teleavlyssning och hemlig kameraövervakning.

Rolf Olsson har påtalat att viss kritik har framförts mot systemet, bland annat att ombuden inte får tillräckligt med tid för att förbereda sig inför förhandlingarna och att åklagarens underlag anses vara bristfälliga. Jag vill i detta sammanhang framhålla att det offentliga ombudet enligt den nya lagen har rätt att ta del av allt som förekommer i ärendet och yttra sig vid sammanträdet. Om ombudet finner att ett beslut om användning av tvångsmedel är felaktigt, kan han eller hon överklaga beslutet.

Rolf Olsson har vidare påtalat att kritik också framförts mot att ombudet företräder enskildas rätt och integritetsintressen i allmänhet i stället för att företräda den misstänkte. Såsom regeringen angav i propositionen inför lagstiftningen på området är det en mindre lämplig ordning med ett ombud som företräder den misstänkte, eftersom han eller hon inte kan kontakta sin huvudman. Ett sådant företrädarskap skulle endast bli fiktivt.

Systemet med offentliga ombud har nyligen införts. Jag kommer att noga följa upp denna reform. Om det finns behov av åtgärder på området så kommer jag att vidta dem.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.