Nollvision om hemlöshet

Skriftlig fråga 2005/06:922 av Kihlström, Dan (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-02
Anmäld
2006-02-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-09
Svar anmält
2006-02-10
Besvarad
2006-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga 2005/06:922 av Dan Kihlström (kd) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Nollvision om hemlöshet

I Sverige är i dag 17 800 personer hemlösa enligt en studie som nyligen presenterades av Socialstyrelsen. Det är en ökning med ett par tusen från förra mätningen 1999. Utredningen visar att ett ökat antal av de hemlösa är kvinnor. Alltfler är också födda i utlandet.

Det är viktigt att det finns en politisk vision och en politisk strategi för att lösa frågorna kring hemlöshet. Det räcker inte med mätningar. Problemet är på inget sätt nytt. Under ett antal år har regeringen på olika sätt arbetat med frågan. För flera år sedan presenterade Kommittén för hemlösa ett omfattande betänkande med många konkreta förslag. Flera utvecklingsinsatser har också gjorts. Trots detta ökar hemlösheten. Läget är akut. Hemlösheten är ett bevis på ett misslyckat välfärdssamhälle.

För att lösa problemet krävs omfattande stöd från samhället, samarbete med frivilligorganisationer men också en ökad regional samverkan. Hemlösheten är inte bara en kommunal fråga. Socialstyrelsens utredare påpekar att nyckeln ligger i bostadspolitiken. Det gäller att förse de hemlösa med tryggt eget boende. Regeringen borde snarast ta initiativ till en riksomfattande kampanj med en nollvision när det gäller hemlösheten.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga samhällsbyggnadsministern:

Vad avser ministern att ta för nya initiativ för att lösa frågan om hemlöshet och för att öka det regionala samarbetet kring hemlösheten?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:922 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 2005/06:922 om nollvision om hemlöshet

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Dan Kihlström har frågat mig vad jag avser att ta för nya initiativ för att lösa frågan om hemlöshet och för att öka det regionala samarbetet kring hemlöshet.

Socialstyrelsen påpekar i sin rapport Hemlöshet i Sverige 2005 att det finns stora skillnader i problem och behov bland hemlösa personer och att det inte finns en universell lösning. En stor del av frågorna hör hemma inom socialpolitiken, som hemlösas problem med missbruk och psykisk ohälsa. För att komma till rätta med hela hemlöshetsproblematikens komplexitet är det emellertid viktigt att vi samarbetar och bedriver en social bostadspolitik.

Det vi inom bostadspolitiken kan arbeta med för att förbättra situationen för hemlösa är deras boendesituation. I Socialstyrelsens rapport uppges att en anledning till hemlösheten är bostadsbrist i hemkommunen. Eftersom regeringen anser att bostadsbyggandet är angeläget har vi satt upp ett mål om att 120 000 nya bostäder ska byggas under mandatperioden. Det målet kommer att uppnås med råge. Regeringen tar även nya initiativ på området för att försöka åtgärda bostadsbristen och på sikt skapa bättre förutsättningar för alla, även svaga grupper i samhället, att efterfråga en bostad efter sina behov. Under våren har regeringen lagt fram en proposition om reformerad hyressättning och vi planerar även att lägga fram en proposition om bostadsfinansiering. Båda dessa propositioner syftar bland annat till att ge stabila spelregler, vilket bör förbättra förutsättningarna för nyproduktion av bostäder, framför allt vad gäller hyresbostäder. Hyresrätten är en viktig upplåtelseform och allmännyttan är ett viktigt redskap i en social bostadspolitik, inte minst för att slå vakt om bruksvärdessystemet för hyresgästernas trygghet. Med anledning av det beslutade regeringen i oktober 2005 att tillsätta en utredare som ska se över allmännyttans villkor och förutsättningar.

Vidare bereds för närvarande en rapport om framtidens bostadsfinansiering inom Regeringskansliet. Den innehåller bland annat förslag om hyresgarantier för utsatta grupper. I det arbetet följs frågan om svaga gruppers möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden.

Ytterligare led i arbetet med att skapa en bostadsmarknad där alla kan efterfråga en bostad efter sina behov är att regeringen i maj 2005 tillsatte en interdepartemental arbetsgrupp med uppgift att föreslå åtgärder som leder till att:

-            kommunerna har och lever upp till ett bostadsförsörjningsansvar som är baserat på kunskap om bostadsbehoven hos olika grupper av invånare i kommunen, bland annat unga, gamla och hemlösa;

-            alla ska kunna söka och få en bostad på rättvisa och jämlika villkor;

-            medborgarna ska känna till var, hur och på vilka grunder de kan söka såväl privata som kommunala bostäder i kommunen;

-            ingen diskriminering förekommer när man söker en bostad;

-            tillgången på bostäder ökar för utsatta grupper.

I beskrivningen av uppdraget sägs att det finns anledning att utvidga kommunernas ansvar för samarbete över kommungränserna till att gemensamt ansvara för att bostadsförsörjningen fungerar i ett regionalt perspektiv. Vidare anförs att behovet av regional samverkan kan behöva förtydligas och eventuellt också ges en konkret innebörd beträffande när samverkan bör ske. Resultatet av arbetsgruppens arbete planeras att remitteras ut under våren 2006.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.