Naturgaslagen

Skriftlig fråga 2005/06:1607 av Danielsson, Staffan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-15
Anmäld
2006-05-15
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2005/06:1607 av Staffan Danielsson (c) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Naturgaslagen

Lars Ohly ställde den 27 april denna fråga till statsministern under riksdagens frågestund: ”Är statsministern beredd att aktivt motverka utbyggnad av det fossila gasnätet i Sverige? Vilka åtgärder kan regeringen tänka sig att vidta om näringslivet självt satsar på utbyggnad av fossilgasledningar?”

Ohly hänvisade till ”regeringens proposition som slår fast att det inte finns vare sig energipolitiska skäl eller klimatpolitiskt utrymme för en storskalig utbyggnad av naturgasnätet i Sverige”, och framhöll också ”att det kommer tvetydiga signaler och uttalanden från Näringsdepartementet i fråga om den fossila gasens framtid. Sedan en tid tillbaka finns också planer på en utbyggnad av gasnätet i Mellansverige.”

Statsministern svarade att ”vi får nog utgå från att lagstiftningen gäller. Om näringslivet eller andra i en sådan process får koncession för att bygga ett nät har vi mycket svårt att stoppa det. Men det blir inga statliga pengar till det.”

Hur kan regeringen som enligt naturgaslagen beslutar om Eon ska erhålla koncession samtidigt ha mycket svårt att påverka sitt eget beslut?

Utifrån utgångspunkten att det faktiskt är regeringen som beslutar om det storskaliga gasledningsprojektet ska erhålla koncession eller ej är min fråga till statsrådet Sahlin om hon avser att verka för att denna viktiga fråga kan komma att avgöras, och när i så fall.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1607 besvarad av

den 24 maj

Svar på frågorna 2005/06:1607 om naturgaslagen och 1608 om Eons fossilgasledning

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Staffan Danielsson har med anledning av Eons ansökan om en planerad utbyggnad av naturgasnätet som nu bereds hos Energimyndigheten frågat mig hur det kan komma sig att regeringen, som har att pröva tillstånd till projektet, har svårt att påverka sitt eget beslut. Han har också frågat mig om jag anser att den process som nu pågår är tillfyllest eller om jag som ansvarigt statsråd avser att påverka processen. Jag väljer att besvara de två frågorna i ett sammanhang.

Jag har tidigare informerat Staffan Danielsson om innebörden av naturgaslagens bestämmelser om tillståndsprövning, om innebörden i den lämplighetsbedömning regeringen har att göra och om arbetsfördelningen mellan beredande myndighet och regeringen som prövande instans. Jag har också svarat Staffan Danielsson att jag blivit informerad om att Energimyndigheten, för den första delsträckan i det aktuella projektet, inhämtat en strategisk miljöbedömning för projektet i dess helhet och att en sådan bedömning därför kommer att ingå i regeringens beslutsunderlag.

I detta sammanhang vill jag understryka att regeringen inte avser att i strid med svensk förvaltningstradition ingripa i Energimyndighetens hantering av ärendet. Inte heller avser jag att skynda på vad Staffan Danielsson kallar ”den övergripande prövningen”. När det gäller en prövning enligt gällande lag är det mycket viktigt att hålla sig till den gällande ordningen.

I själva den politiska sakfrågan gällande storskalig utbyggnad av naturgas i Sverige har regeringen nyligen givit tydligt besked i Klimatpropositionen, detta utifrån både energipolitiska och klimatpolitiska utgångspunkter.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.