Naturgasberoende

Skriftlig fråga 2005/06:341 av Flyborg, Eva (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-14
Anmäld
2005-11-14
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga 2005/06:341 av Eva Flyborg (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Naturgasberoende

Den socialdemokratiska partikongressen har slagit fast att Sverige ska bryta sitt beroende av fossila bränslen till 2020. Det har talats om att bryta oljeberoendet, men fossila bränslen innefattar även bland annat naturgas.

Regeringen har under de senaste åren tagit flera steg för att öka användningen av naturgas i Sverige. Regeringen har gett klartecken för att bygga en naturgasledning från Tyskland till Trelleborg och till byggandet av ett stort naturgaskraftverk i Malmö (Öresundsverket).

I förslaget till en naturgaslag (prop. 2004/05:62) ingår bestämmelser om vissa undantag som underlättar större naturgasinfrastrukturprojekt, och regeringen skrev i propositionen att man vill uppmuntra nya investeringar i naturgas (dessa undantag krävs inte i EU-direktivet). Trots att Folkpartiet med flera partier påpekade det olyckliga i detta under riksdagsbehandlingen röstade de socialdemokratiska ledamöterna igenom detta i kammaren.

Risken med att uppmuntra stora naturgasinfrastrukturprojekt är att man bygger fast sig i en dyr infrastruktur. Även om naturgas ur miljösynpunkt är mindre dåligt än olja så menar vi att det vore olyckligt att byta ett oljeberoende mot ett naturgasberoende. Flera andra europeiska länder är i full gång med att kraftigt öka sin användning av naturgas, Tyskland planerar att bygga en stor gasledning från Ryssland i Östersjön. Det är möjligt att de europeiska länder som förlitar sig på naturgas framöver hamnar i ett beroende av Ryssland.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet vad hon avser att göra för att undvika att Sverige gör sig beroende av det fossila bränslet naturgas.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:341 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:341 om naturgasberoende

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Eva Flyborg har frågat miljö- och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vad hon avser att göra för att undvika att Sverige gör sig beroende av det fossila bränslet naturgas.

Eva Flyborg hänvisar bland annat till att regeringen har givit klartecken för att bygga en naturgasledning från Tyskland till Trelleborg samt till byggandet av ett naturgaseldat kraftvärmeverk i Malmö. Dessutom hänvisar hon till vissa uttalanden som regeringen gjorde i propositionen (2004/05:62) om genomförande av EG:s direktiv om gemensamma regler för de inre marknaderna för el och naturgas m.m. i fråga om undantag från gasmarknadsdirektivets krav.

Jag vill poängtera att den aktuella propositionen också innehåller en redovisning av regeringens, Vänsterpartiets och Centerpartiets gemensamma syn på naturgasens roll i energisystemet. Där sägs bland annat att naturgasen endast ska användas på ett sätt som leder till bättre utnyttjande av de samlade energiresurserna och minskad belastning på miljö och klimat. Därför bör naturgasen företrädesvis utnyttjas för kombinerad el- och fjärrvärmeproduktion i kraftvärmeverk och för att ersätta olja och kol. Naturgasen är ett fossilt bränsle och får inte hota utvecklingen av biobränslen. Naturgasen kan ha betydelse under en omställningsperiod, men utbyggnaden måste ske på kommersiella grunder och utan statligt stöd. På lång sikt är vår vision att vi ska basera vår energitillförsel helt på förnybara energikällor, alltså inte på fossila bränslen som naturgas och heller inte på uran. Jag anser inte att de tillstånd regeringen tidigare har beviljat strider mot visionen.

Det nya mål som regeringen har uttalat om att bryta beroendet av fossila bränslen understryker ytterligare visionen om att Sveriges energitillförsel på sikt ska vara baserad på förnybar energi. Naturgasen svarar i dag för knappt 2 % av energianvändningen i Sverige medan den på europeisk nivå uppgår till ca 20 %. Av försörjningstrygghetsskäl medger gasmarknadsdirektivet möjlighet att ansöka om undantag från de bestämmelser som syftar till att säkerställa konkurrens på gasmarknaden. Sverige har genomfört administrativa handlingsregler för hur sådana ansökningar om undantag ska hanteras. Härifrån är steget mycket långt till att Sverige gör sig beroende av naturgas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.