nationell finansiering av sjukvården

Skriftlig fråga 2003/04:945 av Johansson, Carl-Axel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-18
Anmäld
2004-03-18
Besvarad
2004-03-24
Svar anmält
2004-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga 2003/04:945

av Carl-Axel Johansson (m) till socialminister Lars Engqvist om nationell finansiering av sjukvården

Det kommer alltfler signaler som visar att landstingen inte längre klarar av att erbjuda den sjukvård som vi har rätt att få tillgång till.

Tidigare har landstinget i Östergötland prioriterat bort ett antal sjukdomstillstånd, som inte ska behandlas av den offentligt finansierade sjukvården.

Så har nu sjukvården i Jämtland inte kunnat erbjuda hörselimplantat till barn, som skulle kunna återfå sin hörsel och därmed undvika framtida problem i sitt dagliga liv, i sin utbildning och i sitt vuxna liv.

Nu aviserar Akademiska sjukhuset i Uppsala att man stryker väntelistan på åderbråcksoperationer. Tydligast att förklara de förändrade prioriteringarna har man varit i Uppsala. Orsaken har inte varit en ny medicinsk bedömning utan bristen på pengar.

Detta visar enligt min mening mycket klart att landstingen på flera håll i vårt land inte längre klarar av sitt uppdrag att ge en sjukvård som är tillgänglig och lika över hela landet. Jag menar därför att sjukvårdens finansiering bör ske nationellt.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta som möjliggör en nationell finansiering av sjukvården?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:945 besvarad av

den 24 mars

Svar på fråga 2003/04:945 om nationell finansiering av sjukvården

Socialminister Lars Engqvist

Carl-Axel Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra en nationell finansiering av sjukvården.

Vårt sjukvårdssystem är uppbyggt enligt principen att det är sjukvårdshuvudmännen, som utifrån de grundläggande bestämmelserna i hälso- och sjukvårdslagen, ansvarar för att medborgarna erbjuds hälso- och sjukvård och för organiseringen av vården. Grundtanken i detta system är att det är sjukvårdshuvudmännen som är bäst lämpade att göra de prioriteringar av resurserna som behövs för en bra vård inom det egna landstinget. För att stödja sjukvårdshuvudmännen i detta arbete har regeringen bland annat gett Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta riktlinjer för vård och beslutsstöd för prioriteringar.

Huvuddelen av landstingens verksamhet finansieras i dag genom landstingsskatten. En skatt som landstingen själva beslutar om och reglerar efter behov.

Det system vi har med en decentraliserad politisk och ekonomisk ansvarsfördelning är enligt mitt förmenande den bäst lämpade modellen för svenska förhållanden. Landstingen har genom den lagstadgade rätten till självbestämmande de instrument som de behöver för att kunna sköta sin ekonomi.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.