Narkomaners situation i Ryssland

Skriftlig fråga 2011/12:459 av Petzäll, William (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2012-03-12
Besvarad
2012-03-19
Svar anmält
2012-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga

2011/12:459 Narkomaners situation i Ryssland

av William Petzäll (-)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Ryssland är ett av de länder med flest injektionsmissbrukare och man uppskattar att cirka en miljon är hiv-positiva och landet står inför något som skulle kunna liknas vid en hiv-epidemi.

Trots ovanstående faktum är den vetenskapliga framgångsrika medicinen metadon förbjuden i landet. Detta har resulterat i att många försökt tillverka sitt eget metadon, vilket flera gånger fått dödlig utgång.

Metadon är inte bara förbjudet i Ryssland. Nyligen stängde ryska staten för andra gången ned en hemsida som framhävde metadonets positiva egenskaper när det kommer till avvänjning av heroinberoende.

 Detta är således såväl ett humanitärt som ett demokratiskt problem.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är om han har för avsikt att ta upp frågan och försöka påverka Rysslands inhumana förbud, i syfte att rädda människoliv, förhindra hiv-spridning och skapa en drägligare tillvaro för Rysslands narkomaner.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:459 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 mars

Svar på fråga

2011/12:459 Narkomaners situation i Ryssland

Utrikesminister Carl Bildt

William Petzäll har frågat mig om jag har för avsikt att försöka påverka Ryssland att avskaffa sitt förbud mot metadon som ett sätt att minska bland annat spridningen av hiv/aids bland narkomaner i Ryssland.

Tunga narkotikamissbrukare, och särskilt injektionsmissbrukare, är särskilt utsatta för allvarliga smittorisker, inklusive hivsmitta. Sverige är sedan många år en stor aktör och har en hög ambitionsnivå inom hiv/aids-området, inte minst genom vårt stöd till Unaids, där vi tillsammans med övriga nordiska länder bidrar med nästan 40 procent av sekretariatets budget.

Genom det tidigare utvecklingssamarbetet med Ryssland har Sverige tillsammans med Unaids också bidragit till att Ryssland tagit fram en nationell aidspolitik och inrättat en nationell aidskommission. Unaids rekommenderar både sprututbytesprogram och metadonbehandling för att förhindra spridningen av hiv/aids bland injektionsmissbrukare. I slutändan är det dock upp till varje enskilt land att självständigt avgöra vilka medicinska behandlingsmetoder som ska användas i missbrukarvården.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.