Till innehåll på sidan

Möjligheten att genomföra godstransporter med järnväg

Skriftlig fråga 2020/21:3615 av Mikael Larsson (C)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-09-07
Överlämnad
2021-09-07
Anmäld
2021-09-08
Svarsdatum
2021-09-15
Sista svarsdatum
2021-09-15
Besvarad
2021-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Sverige har tågfärjetrafik länge bedrivits till Tyskland, Polen, Danmark och Finland på flera olika rutter. Förbindelserna har dock lagts ned en efter en, så att det sedan mars 2020 endast återstår en enda: Stena Lines linje mellan Trelleborg och Rostock.

Under sommaren har statligt helägda Green Cargo aviserat att man redan från 2022 inte avser att förnya sin beställning hos Stena Line. Detta skulle innebära att färjeoperatören med mycket kort varsel tappar 7 000 vagnar, motsvarande en tredjedel av det totala antal som transporteras i dag, och att man kommer att ha en beläggning motsvarande mindre än 15 procent av kapaciteten på den kvarvarande tågfärjeförbindelsen.

Stena Line har redan tidigare aviserat att man på sikt inte kommer att kunna garantera förbindelsen, då efterfrågan av järnvägstransporter med färja har minskat kraftigt, samtidigt som drift och underhåll av tågfärjan är mycket dyrare än för en konventionell färja. Green Cargos besked kommer nu som ett dråpslag för företaget och riskerar att påskynda nedläggningen av den sista kvarvarande tågfärjeförbindelsen.

Detta är problematiskt både ur redundans- och beredskapsperspektiv. Även efter Fehmarn Bältförbindelsens färdigställande om cirka tio år kommer det att kvarstå en sträcka om 53 kilometer, från Malmö godsbangård via Öresundsförbindelsen till Vigerslev i Köpenhamn, där det endast finns en väg för järnvägstrafiken om ingen järnvägsfärjeförbindelse upprätthålls.

Dessutom poängterar flera transportköpare, i en analys som Trafikverket har genomfört åt regeringen, att tågfärjornas existens och den redundans detta innebär bidrar till att industrin alls vågar välja transporter på järnväg i stället för med lastbil. Tågfärjeförbindelsen har således en funktion för att främja överflyttning av gods från väg till järnväg, vilket regeringen prioriterat såväl i den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen som i den nationella godstransportstrategin. Green Cargos beslut riskerar alltså att sätta käppar i hjulet för regeringens transportpolitik i ett långt bredare perspektiv.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att säkerställa att näringslivet förfogar över två vägar för godstransporter med järnväg till och från Sverige

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3615 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/02314 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3615 av Mikael Larsson (C)
Möjligheten att genomföra godstransporter med järnväg

Mikael Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att säkerställa att näringslivet förfogar över två vägar för godstransporter med järnväg till och från Sverige.

Regeringens ambition är en ökad överflyttning av godstransporterna från väg till både sjöfart och järnväg vilket också regeringen arbetar aktivt med. Järnvägsfärjorna som trafikerar Trelleborg och Rostock i Tyskland spelar en viktig roll för Sveriges godsförsörjning men även för att kunna upprätthålla samhällets funktionalitet i såväl fred som i kris och krig. Antalet järnvägsvagnar som transporteras på tågfärjorna har dock minskat kraftigt i antal de senaste tjugo åren. Av denna anledning inbjöd jag i november 2019 färjerederiet Stena Line, Trelleborgs hamn samt de största transportköparna till ett möte på Infrastrukturdepartementet för att bland annat diskutera betydelsen av att säkerställa att det finns förutsättningar att bedriva denna tågfärjetrafik även fortsättningsvis och att transportköparna har ett särskilt ansvar att verka för att tågfärjeförbindelsen kan bedrivas även i framtiden. Inte minst ur ett redundansperspektiv är detta viktigt ifall det skulle uppstå störningar i tågtrafiken över exempelvis Öresundsbron.

Trafikverket fick förra sommaren i uppdrag av regeringen att analysera och redovisa vilken funktion tågfärjeförbindelsen mellan Trelleborg och Tyskland har för en långsiktigt hållbar transportförsörjning. Uppdraget redovisades i en rapport tidigare i år där Trafikverket presenterar olika åtgärder som långsiktigt skulle kunna säkerställa tågfärjeförbindelsen mellan Trelleborg och Tyskland. Rapporten bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 15 september 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.