Mobiltäckning i hela landet

Skriftlig fråga 2018/19:117 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-04
Överlämnad
2019-02-05
Anmäld
2019-02-06
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De mobila tjänsterna har blivit alltmer viktiga för att kunna bo, leva och verka i hela landet. Marknaden är duktig på att bygga ut mobilnätet med täckning över Sverige, men på många håll saknas det fortfarande eller så är mobiltäckningen så dålig att mobiltjänsterna inte går att använda. Till detta ska också tillföras att om en olycka händer så vittnar flera om att man inte kan tillkalla räddningstjänst eftersom mobiltäckningen är så dålig.

Flera regioner i Sverige saknar bra och fungerade mobiltäckning. I Sjuhäradsbygden finns flera orter och platser som har så dålig täckning att det ställer till det i vardagen för både invånare och företagare.

På många håll har också det gamla kopparnätet monterats ned, och många människor har då drabbats av att inte kunna ringa eftersom mobiltäckningen är dålig eller fibernätet ännu inte utbyggt till fullo. Detta har framför allt drabbat landsbygden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är statsrådet beredd att införa ett tvång/en garanti för att kopparnätet inte tas bort innan en fungerande mobiltäckning eller fiberutbyggnad är på plats?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:117 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



N2019/00480/D

Näringsdepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:117 av Mikael Larsson (C)
Mobiltäckning i hela landet

Mikael Larsson har frågat mig om jag är beredd att införa ett tvång/en garanti för att kopparnätet inte tas bort innan en fungerande mobiltäckning eller fiberutbyggnad är på plats.

Tillgång till bredband blir allt viktigare och regeringens mål är att hela Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband 2025. Målet är teknikneutralt, vilket innebär att anslutningen kan tillhandahållas genom fast eller trådlös teknik, eller en kombination av olika tekniker.

I de områden där Telia Company AB avvecklar kopparnätet finns det oftast möjlighet att skaffa tillgång till telefoni och bredband via olika trådlösa lösningar, exempelvis satellit eller mobila lösningar med riktantenn, eller genom fiberanslutning där sådan finns. Det är viktigt att komma ihåg att de bredbandslösningar som erbjuds i fast punkt har betydligt bättre mottagning och kapacitet än ett vanligt mobilabonnemang.

För att följa frågan har regeringen gett Post- och telestyrelsen i uppdrag i regleringsbrevet att undersöka tillgången till ersättningslösningar för telefoni och bredband för de hushåll och företag som berörs av kopparnätets nedläggning, samt vilka informationsinsatser som genomförs.

I januari 2018 beslutade regeringen om en höjd nivå för funktionell tillgång till internet från 1 Mbit/s till 10 Mbit/s. I samband med det gav regeringen Post- och telestyrelsen i uppdrag att se till att fasta hushåll och företag som saknar tillgång till telefoni och/eller bredbandsuppkoppling om 10 Mbit/s har möjlighet att få stöd för åtgärder som ger sådan tillgång.

Telia Company AB äger merparten av kopparnäten och har rätt att göra förändringar i dessa. Det är Telia Company AB:s ledning och styrelse som fattar affärsmässiga beslut, bland annat rörande eventuella förändringar i näten. Som aktieägare kan regeringen påverka styrelsesammansättning och rösta på bolagsstämma, men inte bestämma hur företaget sköter verksamheten.

Regeringen har tagit del av riksdagens tillkännagivande rörande avvecklingen av kopparnätet och bereder frågan vidare.

Stockholm den 13 februari 2019

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.