Miljövänliga transporter

Skriftlig fråga 2019/20:272 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-24
Överlämnad
2019-10-25
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Omställningen till hållbara transporter sker och har skett under en längre tid. Vid upphandlingar blir inte bara kostnadsfrågan viktig utan också hur miljövänlig transporten är. Utvecklingen inom näringslivet är positiv inom flera områden, och allt fler efterfrågar miljöprestanda vid upphandling. 

Näringar såsom åkerinäringen och sjöfarten som ska ställa om till hållbara transporter vidtar allt fler åtgärder, särskilt de svenska aktörerna. Här kan nämnas Sveriges Åkeriföretags ”Fair Transport 2.0”. Detta är en positiv och välkommen utveckling. För att skapa förutsättningar för att öka takten i omställningsarbetet och för att ställa om mot miljövänliga transporter är förutsättningarna och ekonomiska incitament helt avgörande. Det kan i denna del konstateras att transportköpare som har ställt miljökrav och dessutom varit beredda att tillsammans med transportnäringen stå för en del av kostnaden har varit mycket viktiga för det omställningsarbete som redan har skett.

Staten (inklusive de statliga företagen), regionerna och kommunerna är stora köpare av bland annat lastbilstransporter och transporter till sjöss. 

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan blir därför:

 

Ställer företag med statligt ägande krav på att transporter ska vara hållbara och miljövänliga, och hur följs detta upp?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:272 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2019/20:272 av Mikael Larsson (C)
Miljövänliga transporter

Mikael Larsson har frågat mig om företag med statligt ägande ställer krav på att transporter ska vara hållbara och miljövänliga, och hur detta följs upp.

Klimat- och miljöfrågor är högt prioriterade av regeringen och målet är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Genom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige har hittills 13 branscher lämnat in färdplaner för att respektive bransch ska bli fossilfri och åkerinäringen är en av de branscherna. Flera bolag med statligt ägande är engagerade i Fossilfritt Sverige.

Vi har höga förväntningar på de statligt ägda bolagen och regeringen ställer genom statens ägarpolicy krav på att bolagen med statligt ägande ska agera föredömligt inom området hållbart företagande. Av Statens ägarpolicy framgår att det för staten som ägare är av särskild vikt att bolag med statligt ägande arbetar för en minskad klimat- och miljöpåverkan genom en hållbar och giftfri resursanvändning för att generationsmålet, miljökvalitetsmålen och Parisavtalet ska uppnås

Upphandling av transporter är ett ansvar för bolagens styrelser och ledning men flera av de statligt ägda bolagen har också fastställda mål och har ett aktivt arbete på miljöområdet inklusive miljökrav på sina leverantörer.

Som ägare följer vi bolagens arbete bl.a. genom hållbarhetsanalyser och dialog. Inom ramen för den pågående dialogen med bolagen förs bl.a. diskussioner kring miljö och klimat. Den dialogen och uppföljningen kommer att fortsätta.

Stockholm den 5 november 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.