Till innehåll på sidan

Miljökonsekvenser av palmolje- och etanolproduktion

Skriftlig fråga 2006/07:1472 av Olsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-23
Svar anmält
2007-08-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 juli

Fråga

2006/07:1472 Miljökonsekvenser av palmolje- och etanolproduktion

av Hans Olsson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I satsningen på förnybara energikällor ingår import av etanol och palmolja. Svenska Naturskyddsföreningen gör gällande att palmolje- och etanolproduktionen i utvecklingsländer har stora negativa konsekvenser på miljön. I Brasilien uppges sockerrörsodlingarna för etanoltillverkning förstöra jordar och också produceras med hjälp av utnyttjandet av billig arbetskraft under omänskliga arbetsförhållanden. Palmoljeproduktionen i Malaysia och Indonesien, vilka står för 75 procent av världens produktion, har lett till en omfattande avverkning av regnskog. Palmoljeproduktionen uppges stå för en stor del av skogsskövlingen i Malaysia. Det stigande användarintresset av palmolja ska ha lett till en skövling av regnskog och svedjebruk som innebär att stora mängder koldioxid frigjorts. Den våldsamt ökade efterfrågan på palmolja har förvandlat Indonesien till världens tredje största koldioxidproducent efter USA och Kina

Palmoljor utgör 27 procent av världens totala mängd av naturliga oljor och fetter på 139 miljoner ton per år. Oljepalmen är därmed den största oljegrödan i världen med 37 miljoner ton per år, tätt följd av sojabönan med ca 33 miljoner ton per år. Biologiska oljor har traditionellt använts framför allt inom foderindustrin (5 procent), kemiska industrin (15 procent) och livsmedelsindustrin (80 procent). På sin höjd någon procent används inom bränsle- och energisektorn.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av dessa alarmerande uppgifter som, om de är korrekta, måste ha konsekvenser för Sveriges syn på import av både etanol och palmolja?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1472 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 23 augusti

Svar på fråga

2006/07:1472 Miljökonsekvenser av palmolje- och etanolproduktion

Miljöminister Andreas Carlgren

Hans Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av de alarmerande uppgifterna om miljökonsekvenserna av sockerrörsodling för etanolproduktion och palmoljeproduktion samt villkoren för arbetarna. Enligt frågeställaren bör situationen få konsekvenser för Sveriges syn på import av både etanol och palmolja.

Inte minst kampen mot globala klimatförändringar har medfört att efterfrågan på biobränsle ökat runt om i världen de senaste åren. Det är i sig positivt och något som regeringen aktivt stöder, såväl på hemmaplan som i vårt internationella samarbete. Men det är viktigt att man inte skapar nya problem medan man försöker lösa andra. Omställningen av mark från regnskog till palmolje- och etanolproduktion kan vara ett sådant exempel. Problemen kan angripas på flera olika sätt.

Det är viktigt att vi ställer krav på produktionen av såväl fossil- som biobränslen ur både klimat- och hållbarhetssynpunkt. Hur man ska underlätta detta för konsumenterna är en fråga i vilken jag kommer att föra dialog med branschen.

Såväl bilateralt som inom EU och FN arbetar Sverige för att förbättra skogsbruket i de berörda länderna och reducera förekomsten av illegala avverkningar. Sverige har nyligen inlett ett samarbete med Brasilien om produktionen av biobränsle.

I höst kommer EG-kommissionen att presentera ett förslag till ett ramdirektiv om förnybar energi. Direktivet avses innehålla regler med syftet att säkerställa att biomassa produceras på ett hållbart sätt. Utformningen av de reglerna kommer att vara en prioriterad fråga för Sverige under förhandlingarna. Den svenska linjen stöds av merparten av EU:s medlemsländer. Om EU:s regler får en bra utformning får det en stor internationell tyngd då EU sammantaget är en stor importör av biobränslen.

Parallellt med att stötta utvecklingen av hållbara produktionsmetoder i andra länder är det viktigt att påskynda insatserna för att producera den så kallade andra generationens biobränslen. Med bättre metoder och en breddad råvarubas kommer produktionen i närområdet att kunna ökas.

En annan viktig insats är att Sverige inom EU verkar för att framtidens personbilar ska ha en väsentligt lägre bränsleförbrukning än dagens. Eftersom biobränslen är en begränsad resurs är det extra angeläget att hushålla med förbrukningen av den. Det minskar även de negativa effekterna av produktionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.