miljöaspekter vid offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2004/05:401 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-22
Anmäld
2004-11-23
Besvarad
2004-12-01
Svar anmält
2004-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga 2004/05:401

av Sverker Thorén (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om miljöaspekter vid offentlig upphandling

I dagens samhälle ökar marknadskravens betydelse. Då många offentliga förvaltningar och företag köper produkter och tjänster är upphandling och inköp en mycket betydelsefull del i ett förutseende och rationellt miljöarbete. Miljöanpassad upphandling kan bli ett av de viktigaste verktygen för att påverka samhällsutvecklingen i en långsiktigt uthållig riktning. Det finns också stor potential för teknikutveckling och tillväxt men den tas inte till vara!

Visst ställer statliga verk och myndigheter upp miljökriterier vid upphandling men därefter är uppföljningen alltför dålig, vilket utarmar trovärdigheten. Miljöaspekterna vägs i dag inte in som en seriös konkurrensparameter. Har de konkurrerande företagen någon form av miljöarbete? Oavsett vilket bedöms ofta alla som likvärdiga på den punkten och andra faktorer får avgöra. Detta är förödande för den tillväxtdrivande och jobbskapande teknikutveckling vi skulle behöva och också för seriöst satsande företags tilltro till samhällets tal om miljö och hållbar utveckling.

De offentliga beställarna är motorn som kan göra att vi får ny fart i omställningen till ett mer ekologiskt, ekonomiskt och socialt uthålligt samhälle. Denna buying power gör för tillfället framsteg både i Storbritannien och USA.

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att miljöaspekterna ska vägas in som en seriös konkurrensparameter i offentlig upphandling av varor och tjänster?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:401 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 2004/05:401 om miljöaspekter vid offentlig upphandling

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vilka åtgärder ministern tänker vidta för att miljöaspekterna ska vägas in som en seriös konkurrensparameter i offentlig upphandling av varor och tjänster. Arbetet inom regeringen är fördelat så att det är jag som ska svara på frågan.

Miljöanpassad offentlig upphandling är ett mycket viktigt verktyg i arbetet med att styra samhället mot en långsiktigt hållbar utveckling. Regeringen har på olika sätt länge arbetat med frågan. I regeringsförklaringen från 2000 fastställs att miljön ska beaktas vid all upphandling. Verktyget är prioriterat i arbetet med genomförandeplanen från toppmötet om hållbar utveckling i Johannesburg samt i EU:s arbete med en aktionsplan för miljöteknik. Miljöteknik är ett prioriterat område inom EU för att främja miljön och öka konkurrenskraften.

Regeringen tillsatte en delegation för ekologiskt hållbar upphandling 1998. Delegationen utvecklade bland annat ett internetbaserat verktyg (EKU-verktyget). EKU-verktyget administreras i dag av AB Svenska Miljöstyrningsrådet. Just nu pågår ett arbete med att sprida kunskap om miljöpåverkan av varor och tjänster samt uppbyggnad av och informationsspridning om EKU-verktyget. I EKU-verktyget får upphandlaren hjälp med att bland annat hitta relevanta miljökrav för olika produkter formulerade på ett sådant sätt att reglerna för offentlig upphandling tillgodoses samtidigt som miljönytta premieras. Dessutom ger EKU-verktyget hjälp till upphandlaren vad gäller uppföljning av miljökrav och kontroll genom att identifiera olika typer av bevis som upphandlaren kan kräva in i samband med upphandling eller uppföljning av kontrakt.

Miljöstyrningsrådet ger utbildningar om miljöanpassad offentlig upphandling till offentliga inköpare. Naturvårdsverket har bidragit till att ta fram utbildningsmaterial. Syftet är att få en bred användning av verktyget. Vidare har Miljöstyrningsrådet nyligen publicerat boken Miljöledning vid upphandling och inköp som täcker ett flertal områden, allt från de lagar och föreskrifter som måste beaktas i offentlig upphandling till allmän vägledning om hur ökad miljöhänsyn kan införas generellt i inköpsprocessen både i den offentliga och privata sektorn. Boken betonar också vikten av att miljökraven följs upp. Boken sprids nu till berörda aktörer. Även EG-kommissionen har publicerat en handbok, Buying green, som bland annat ger vägledning i hur offentliga upphandlare kan integrera miljöhänsyn i upphandlingsprocessen.

Sverige samarbetar med internationella organisationer samt med andra länder både i Europa och andra delar av världen för att utveckla metoder, dela erfarenheter och sprida kunskap om miljöhänsyn vid offentlig upphandling. EG-kommissionen har föreslagit att medlemsländerna antar handlingsplaner för att miljöanpassa offentlig upphandling. Dessa planer bör innehålla en utvärdering av situationen och ambitiösa mål att nås inom en 3-årsperiod. Kommissionen föreslår att planerna ska vara klara 2006 och därefter uppdateras vart tredje år.

En revidering av EG-direktiven om offentlig upphandling av varor och tjänster har pågått under några år. Sverige har tagit aktiv del i revideringsarbetet och där drivit frågan om ökade rättsliga möjligheter att ställa miljökrav och sociala krav på hög nivå. Revideringen är nu avslutad och glädjande nog har möjligheterna att ställa miljökrav förtydligats och förbättrats. I april 2004 beslutade regeringen att tillsätta en utredare för att lämna förslag till hur de nyligen reviderade EG-direktiven om offentlig upphandling ska införlivas i svensk rätt. Beträffande utredningen kan sägas att kommittédirektiven särskilt anger att utredarens överväganden och förslag ska präglas av EG-direktivens grundläggande ekonomiska syfte. Dock ska utredaren enligt direktiven särskilt beakta den svenska ståndpunkten beträffande miljöhänsyn och sociala hänsyn som vi drev vid revideringen av EG-direktiven på så sätt att integrationen av sådana hänsyn väl återspeglas i de ändringsförslag som läggs fram. Uppdraget redovisas senast den 1 februari 2005.

Sammanfattningsvis vill jag säga att dessa åtgärder kommer att stärka hänsynstagandet av miljöaspekter vid offentlig upphandling. Handlingsplanen som ska färdigställas 2006 kommer att ge ett samlat grepp om åtgärder på området och även ge ett effektivare arbetssätt för att identifiera ytterligare behov av åtgärder. Som sagt, området är mycket viktigt och jag kommer även fortsättningsvis att driva på och bevaka utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.