märkning av mobiltelefoner

Skriftlig fråga 2004/05:654 av Thorborg, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-01-07
Besvarad
2005-01-12
Svar anmält
2005-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2004/05:654

av Karin Thorborg (v) till statsrådet Lena Sommestad om märkning av mobiltelefoner

Forskarna är överens om att mobiltelefoni kan påverka hjärnan, även om frågetecknen fortfarande är många. Samtidigt har konsumenterna i allt större utsträckning börjat ställa krav på bättre upplysning angående strålningen från telefonerna. Alltfler kräver märkning av telefonerna eller tydliga krav på återförsäljare att kunna ge lättillgänglig information.

Det mest relevanta att ta med i en märkning är förmodligen SAR-värde och TCP-värde.

Märkning kan vara kontroversiell därför att den kan tolkas som ett indirekt medgivande att mobiltelefoner är farliga. Det är en möjlig förklaring till att tillverkarna hittills inte nappat på idén om märkning.

Genom krav på märkning av mobiltelefoner får tillverkarna ett krav på sig att till exempel minska SAR-värdet och konsumenterna en större möjlighet att göra ett aktivt val vid mobiltelefonköp.

Min fråga till statsrådet Lena Sommestad blir därför:

Kommer statsrådet att ta något initiativ till att krav på märkning av mobiltelefoner införs?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:654 besvarad av

den 12 januari

Svar på fråga 2004/05:654 om märkning av mobiltelefoner

Statsrådet Lena Sommestad

Karin Thorborg har frågat mig om jag avser att ta något initiativ till att krav på märkning av mobiltelefoner införs.

Statens strålskyddsinstitut (SSI) har på uppdrag av regeringen utrett frågan om eventuellt behov av informationstexter om strålning från mobiltelefoner. Den 1 februari 2004 lämnade SSI sin slutrapport till regeringen. Rapporten är en genomgång av olika telefoner och deras SAR-värden (mått på energiupptag i vävnad) samt aktuella forskningsresultat på området. SSI:s bedömning är att det inte finns behov för varningstexter men väl för informationstexter.

Den 6 december 2004 träffade jag företrädare för mobiltelefonibranschen och berörda myndigheter för att diskutera information om strålning från mobiltelefoner. Diskussionen handlade dels om innehållet i informationsmaterialet och dels hur det ska förmedlas till allmänheten. SSI tog på sig uppgiften att samordna arbetet med att ta fram och förmedla informationen till allmänheten. Min strävan är att detta arbete ska leda fram till en myndighetsgemensam vägledning för användning av mobiltelefoner samt ett system för frivillig märkning av mobiltelefoner.

Som ett led i informationsspridningen och för att förbättra dialogen och genomlysningen i samhället om hälsa och säkerhet med avseende på mobiltelefoni, samt öka förståelsen för olika aktörers roller och värderingar har SSI under 2004 tagit initiativ till ett transparensforum om mobiltelefoni.

Jag kommer att aktivt bevaka frågan om hur myndigheterna och mobiltelefonibranschen genom information kan minimera användarnas exponering för strålning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.