Marinens musikkår

Skriftlig fråga 2014/15:129 av Annicka Engblom (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-12-11
Överlämnad
2014-12-12
Anmäld
2014-12-15
Svarsdatum
2014-12-24
Sista svarsdatum
2014-12-24
Besvarad
2014-12-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmusik eller militärmusik har funnits i Sverige lika länge som vi har haft en försvarsmakt. Försvarsmusikens roll historiskt har varit att mana på trupperna i strid och att fungera som ett signaleringssystem i bataljens larm. I dag är rollen en annan, men inte mindre betydelsefull.

Försvarsmusiken har till uppgift att tillgodose Försvarsmaktens behov av musik, men även stadsledningens, det vill säga regeringens och riksdagens, behov av musik vid statsceremoniel. En tredje och alltmer viktig uppgift är konserter och framträdanden för allmänheten samt att bevara och utveckla den militärmusikaliska traditionen i Sverige.

Musik är ett gränsöverskridande medel att kommunicera människor emellan oavsett ålder, nationalitet eller kön. Musikens kraft skapar atmosfär och miljö och appellerar till känslor och tradition. Försvarsmusiken är brobyggare vid offentliga uppvisningar, utländska gästers besök och inte minst vid förbandens egna ceremonier.

Den kulturella verksamheten i försvaret är en viktig del av kulturen i det svenska samhället. Särskilt för en nation som vår, som har åtnjutit fred under så många år med en försvarsmakt som har ett behov av att öka förståelsen för betydelsen av att värna och skydda vårt land och vår befolkning.

Försvarsmakten står inför en utmaning rekryteringsmässigt i övergången från värnplikt till frivilligförsvar. Militärmusiken har då en desto viktigare roll att fylla, eftersom den utgör en viktig del utanför den militära sfären. Militärmusiken är en erkänt väletablerad brygga mellan Försvarsmakten och det civila samhället. Försvarsmusiken har bland annat möjlighet att finnas på platser där Försvarsmakten inte finns i dag.

Militärmusikens äldsta orkester, Marinens musikkår, har anor sedan 1680 och är en viktig del av det svenska kulturarvet samt en central del i världsarvet Karlskrona. Musikkåren sprider god reklam för Försvarsmakten på förband och regementen i hela landet, gör regelbundna framträdanden på de internationella arenorna samt framträder ofta vid statsceremonier i Stockholm. Musikkåren är ett viktigt föredöme för framtidens musiker och har rönt stora framgångar internationellt.

Tyvärr har Marinens musikkår vid ett flertal tillfällen hotats av nedläggning. Landets musikhögskolor, orkestrar, akademier samt allmänheten har samtliga uttryckt stor oro för vad som kan komma att hända med genren om musikkåren skulle försvinna.

 Strax före det förra riksmötets avslutande förberedde den förra försvarsministern, Karin Enström, en utredning med uppgift att få en ordentlig genomlysning av försvarsmusikens tillhörighet, behov och verksamhet. Min uppfattning är att försvarsministern stöder denna inriktning. Dock har hösten förflutit utan att besked i frågan har kommit från regeringen.

Ovanstående föranleder mig att ställa följande fråga till försvarsministern:

När tänker försvarsminister Peter Hultqvist tillsätta den utredning som har stöd i riksdagen om försvarsmusikens och Marinens musikkårs framtid?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:129 besvarad av Peter Hultqvist (S), försvarsminister

Dnr Fö2014/2059/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:129 av Annicka Engblom (M) Marinens musikkår

Annicka Engblom har frågat mig när jag tänker tillsätta den utredning som har stöd i riksdagen om försvarsmusikens och Marinens musikkårs framtid.

Försvarsmusiken omfattar i dag tre musikkårer. Det är Arméns musikkår och Livgardets Dragonmusikkår i Stockholm samt Marinens musikkår i Karlskrona. Totalt omfattar dessa tre musikkårer cirka 113 heltidsanställda musiker. Utöver detta har Hemvärnet 26 musikkårer.

Regeringen styr Försvarsmaktens verksamhet bl.a. genom myndighetens instruktion, regleringsbrev och enskilda regeringsbeslut. Försvarsmakten ska enligt sin instruktion – förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten – medverka i statsceremonier. Detta innebär bl.a. att försvarets musikkårer ska spela vid högvaktsavlösningen och annan statsceremoniell verksamhet. Ett annat exempel är musikkårernas deltagande vid riksdagens öppnande. I bilaga 1 till förordningen med instruktion för Försvarsmakten framgår det att Försvarsmusiken är en enhet under Livgardet.

Regeringen har på detta sätt hittills bestämt ramarna för försvarsmusikens verksamhet. Regeringens inställning är att verksamhetens inriktning och omfattning, med bl.a. tre musikkårer, i allt väsentligt ska fortsätta som i dag. Denna inriktning har förtydligats i Försvarsmaktens regleringsbrev för budgetåret 2015. Därmed ser jag inget behov av att tillsätta en utredning.

Stockholm den 22 december 2014

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.