mångfalden i offentliga sektorn

Skriftlig fråga 2002/03:464 av Nilsson Wigström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-03
Anmäld
2003-02-04
Svar anmält
2003-02-12
Besvarad
2003-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 februari

Fråga 2002/03:464

av Cecilia Nilsson Wigström (fp) till statsrådet Mona Sahlin om mångfalden i offentliga sektorn

Många människor i Sverige får inte jobb på grund av att de är invandrare eller har utländsk bakgrund. Det är ett oerhört resursslöseri för samhället och leder till en mängd personliga tragedier för de drabbade.

Av de arbetande invandrarna jobbar endast 13 % i offentliga sektorn, samtidigt som 87 % arbetar i privata sektorn. I offentliga sektorn arbetar annars cirka en tredjedel av alla sysselsatta. Bristen på mångfald i offentliga sektorn är till skada för kvaliteten i verksamheten. Likriktade arbetsplatser saknar olika infallsvinklar som krävs för att skapa kreativa idéer och lösningar. Offentliga sektorns kunder, det vill säga medborgarna, är en mångfacetterad grupp och deras behov kan bättre tillgodoses av en offentlig sektor präglad av mångfald.

Den svenska regeringen har ett särskilt ansvar för den del av offentliga sektorn som är statlig. 71 % av myndigheterna uppger att de det senaste året vidtagit någon typ av aktiv åtgärd för att främja etnisk och kulturell mångfald inom personalen. Fyra av tio myndigheter uppger även att de upprättat handlingsplaner för att främja etnisk och kulturell mångfald (Statsförvaltningens utveckling. Utdrag ur budgetpropositionen för 2003). Som framgår tydligt är dessa åtgärder dock långt ifrån tillräckliga, då offentliga sektorn endast anställer en liten del av den invandrade befolkningen.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att undanröja de hinder som i dag hindrar invandrare och människor med utländsk bakgrund från att erhålla en anställning inom den statliga förvaltningen?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:464 besvarad av

den 12 februari

Svar på fråga 2002/03:464 om mångfalden i offentliga sektorn

Statsrådet Gunnar Lund

Cecilia Nilsson Wigström har frågat statsrådet Mona Sahlin vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att undanröja de hinder som i dag hindrar invandrare och människor med utländsk bakgrund från att erhålla en anställning inom den statliga förvaltningen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I regeringsförklaringen fastställs målet att öka de invandrade svenskarnas tillträde till arbetsmarknaden. För att regeringen ska lyckas i sin föresats är det avgörande att åtgärder vidtas inom samtliga sektorer. Den statliga sektorn bör föregå med gott exempel.

Som medel att uppnå regeringens mål läggs i regeringsförklaringen fast att arbetsmarknadspolitiken ska förstärkas, undervisningen i svenska förbättras, former och metoder för värdering av utländsk yrkeskompetens utvecklas, skyddet mot diskriminering utökas och storstadspolitiken utvecklas.

Regeringen har även tidigare, vid ett flertal tillfällen, betonat vikten av mångfald i arbetslivet. I den integrationspolitiska propositionen (prop. 1997/98:16) som antogs av riksdagen hösten 1997 framhåller regeringen att mångfalden bör genomsyra arbetslivet och att staten som arbetsgivare har ett särskilt ansvar som föredöme. Det senare är av stor vikt såväl för kvaliteten i verksamheterna som för den demokratiska legitimiteten.

I den förvaltningspolitiska propositionen (prop. 1997/98:136) betonade regeringen den kvalitets- och kompetenshöjning som kan uppnås genom ökad etnisk och kulturell mångfald hos personalen. Regeringen har därefter beslutat om olika åtgärder för att få ett integrationspolitiskt perspektiv att genomsyra utformningen och genomförandet av den allmänna politiken.

En viktig åtgärd var antagandet av lagen (1999:130) om åtgärder mot etnisk diskriminering i arbetslivet. Denna lag förbjuder såväl direkt som indirekt diskriminering samt föreskriver att arbetsgivaren ska bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja etnisk mångfald i arbetslivet. Regeringen kommer också inom kort att föreslå en skärpning av lagen.

I regeringsförklaringen utfästs att samtliga myndigheter, kommuner och landsting ska sätta upp mål och utarbeta handlingsplaner för att öka mångfalden och motverka diskriminering vid anställning. På denna punkt ligger de statliga myndigheterna väl till. Regeringen gav redan 1999 samtliga myndigheter som lyder omedelbart under regeringen i uppdrag att upprätta handlingsplaner för att främja etnisk och kulturell mångfald bland sina anställda.

Under den period som regeringen ägnat frågan särskilt intensiv uppmärksamhet har de aktiva åtgärderna för att främja den etniska mångfalden ökat markant inom de statliga myndigheterna. Andelen myndigheter som uppger sig vidta aktiva åtgärder har ökat från 10 till 70 % mellan åren 1998 och 2001. Detta indikerar en markant ökad medvetenhet vid de statliga myndigheterna om mångfaldens betydelse och potential. Jag vill också nämna att i årets regleringsbrev har Integrationsverket fått i uppdrag att kartlägga och analysera hur ett antal statliga myndigheter har genomfört regeringens uppdrag att upprätta handlingsplaner för att främja den etniska och kulturella mångfalden bland de anställda. I uppdraget ingår att analysera vilken betydelse dessa planer har haft för att främja mångfalden och motverka diskriminering vid anställning eller i övrigt inom myndigheten. Goda exempel på handlingsplaner och de resultat som dessa lett fram till ska uppmärksammas och spridas.

Under den närmaste tioårsperioden kommer en stor andel statsanställda gå i pension vilket öppnar dörren för stora nyrekryteringar. I denna process är personer med utländsk bakgrund en viktig resurs för att säkerställa kompetens till den statliga sektorn. På uppdrag av regeringen har Statens kvalitets- och kompetensråd nyligen överlämnat förslag till en preparandutbildning för invandrade akademiker. Utbildningen är skräddarsydd för att förbereda dessa personer för kvalificerat arbete inom statsförvaltningen.

Att underlätta för invandrade svenskar att komma in på den svenska arbetsmarknaden är ett av de mål som jag givit högst prioritet under den innevarande mandatperioden. Jag avser att med full kraft verka för att målet uppfylls. Jag avser vidare att även fortsättningsvis markera de statliga myndigheternas ansvar som föredömliga arbetsgivare och betona den stora potential som finns hos personer med utländsk bakgrund när det gäller att säkerställa och utveckla kompetens och kvalitet i de statliga verksamheterna.

Regeringen planerar att bjuda in till ett symposium där vi vill samla företrädare för riksdagens partier, arbetsmarknadens parter, organisationer, nationella och internationella experter, såväl teoretiker som praktiker. Jag kommer att använda slutsatser och idéer från detta symposium som grund för ytterligare åtgärder inom staten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.