Till innehåll på sidan

Lokalanställda som bistår den svenska styrkan i Mali

Skriftlig fråga 2014/15:102 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-24
Överlämnad
2014-11-25
Anmäld
2014-11-26
Svarsdatum
2014-12-03
Sista svarsdatum
2014-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige deltar efter årsskiftet i den FN-ledda stabiliseringsinsatsen Minusma i Mali. Den svenska styrkan kommer att uppgå till ca 250 personer på plats, med möjlighet att förstärka till högst 400 personer. Insatsen syftar bland annat till att stabilisera säkerhetsläget så att staten kan få kontroll över territoriet, att en politisk dialog kan inledas samt att humanitärt bistånd kan komma fram.

Stabiliseringsinsatsen kommer att bli en stor utmaning för den deltagande svenska kontingenten. I Mali finns inte samma stödstrukturer som de Nato stod till tjänst med i Afghanistan. Det ökar risken för de svenska män och kvinnor som gör en viktig insats för fred och säkerhet i ett oroligt hörn av världen. En viktig faktor för att insatsen i Mali ska bli en framgång är att den svenska styrkan har ett bra samarbete med lokala aktörer i Mali. För att detta ska fungera har lokalanställda malier en vital roll att spela.

En viktig lärdom vi har fått från Afghanistan är att Sverige måste ha en tydlig policy när det gäller stöd och skydd för de lokalanställda som bistår den svenska styrkan. Vi minns alla den diskussion som uppstod hur Sverige skulle hantera frågan om att ge lokalanställda tolkar asyl och erbjuda dem relevanta skyddslösningar på plats i Afghanistan.

 Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa en fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

Har ministern gjort ställningstagandet att det föreligger en hotbild mot den lokalanställda personalen i Mali och finns det en tydlig strategi från svensk sida hur man avser att hantera ett eventuellt behov av skydd och asyl för dessa personer?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:102 besvarad av Peter Hultqvist (S), försvarsminister

Dnr Fö2014/1959/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga av Hans Wallmark (M) Lokalanställda som bistår den svenska styrkan i Mali

Hans Wallmark har frågat mig om jag har gjort ställningstagandet att det föreligger en hotbild mot den lokalanställda personalen i Mali och finns det en tydlig strategi från svensk sida hur man avser att hantera ett eventuellt behov av skydd och asyl för dessa personer?

Det är ännu inte klart i vilken omfattning Försvarsmakten kommer nyttja lokalanställd personal i insatsen. Erfarenheterna från det svenska deltagandet i ISAF i Afghanistan har visat på vikten och behovet av kunniga lokalanställda, inte minst som tolkar, för att kunna genomföra insatsens mandat.

I grunden är det Försvarsmakten som arbetsgivare som ska klarlägga eventuell hotbild mot personalen, såväl svensk personal som lokalanställd. I de fall Försvarsmakten skulle identifiera en allvarlig hotbild under en insats är det i första hand myndighetens ansvar att vidta nödvändiga åtgärder med anledning av den hotbild som då framkommer. Efter avslutad insats eller avslutat anställningsförhållande får, om skäl föreligger, saken prövas i enlighet med befintlig lagstiftning på asyl- och migrationsområdet.

Utgångspunkten är att varje fall ska bedömas individuellt vad gäller eventuell hotbild och skyddsbehov, inom befintlig lagstiftning.

Jag har som försvarsminister fullt förtroende för att Försvarsmakten kommer vidta nödvändiga åtgärder för att trygga personalens säkerhet, såväl svensk personal som lokalanställd. Frågan är av stor betydelse för regeringen.

Stockholm den 3 december 2014

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.