läkarintyg för flyktingar

Skriftlig fråga 2000/01:108 av Stalin, Kerstin-Maria (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-20
Besvarad
2000-11-02
Anmäld
2000-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga 2000/01:108

av Kerstin-Maria Stalin (mp) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om läkarintyg för flyktingar

Återvändandet av kosovoalbaner fortsätter, under det gångna året har ca 2 600 personer återvänt. Många av de som nu är kvar i Sverige söker uppehållstillstånd. Dock anses många inte ha tillräckliga skäl för att få stanna.

Många av de kosovoalbaner som finns i Sverige bär på fruktansvärda upplevelser, förföljelser, övergrepp och rena krigstrauman. Detta gäller såväl barn som vuxna. Många läkare kan vittna om att detta satt djupa spår och till följd av detta mycket trasiga människor. Självmordsbenägna, utan hopp om livet och oförmögna att ta ett vuxet ansvar för sin familj. När det gäller människor som befinner sig i dåligt psykiskt skick med läkarintyg så borde det vara skäl för uppehållstillstånd.

Tisdagen den 24 oktober lämnar ett plan Sverige med ett 80-tal kosovoalbaner, flera av dem är i mycket dåligt skick och har ett flertal läkarutlåtanden på det men får ändå inte stanna. Detta anser vi vara synnerligen inhumant.

Människor som är i så dåligt tillstånd att de t.o.m. måste tvångsvårdas på grund av den självmordsrisk som föreligger har starka humanitära skäl till att stanna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Avser ministern att se över hanteringen och betydelsen av läkarintyg för flyktingars möjlighet att få uppehållstillstånd?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:108 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2000/01:108 om läkarintyg för flyktingar

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Kerstin-Maria Stalin har frågat mig om jag avser se över hanteringen och betydelsen av läkarintyg för flyktingars möjlighet att få uppehållstillstånd. Bakgrunden till frågan är att många kosovoalbaner som enligt Kerstin-Maria Stalin är i mycket dåligt skick och har ett flertal läkarutlåtanden ändå inte får stanna.

Inledningsvis vill jag klargöra att alla som bedöms vara flyktingar får permanent uppehållstillstånd. I en del fall finns läkarintyg som ingår som en del av bedömningen av de skäl som åberopas. Det är först om vederbörande inte bedöms vara flykting som det kan bli aktuellt att bevilja uppehållstillstånd av andra skäl. Jag vill också understryka att varje ärende är unikt och att en bedömning måste göras av de skäl som åberopas i varje enskilt fall. Alla åberopade skäl för uppehållstillstånd @ däribland läkarintyg @ vägs in i bedömningen.

När det gäller att avgöra om en person ska beviljas uppehållstillstånd på grund av psykisk ohälsa eller på grund av hot om självmord eller åberopad risk för självmord ställs myndigheterna inför svåra uppgifter. Den asylsökandes hälsotillstånd måste naturligtvis tas på största allvar. Utlänningsnämnden överlämnade frågan om vilken generell betydelse hot om självmord och åberopad risk för självmord i läkarintyg eller på annat sätt ska tillmätas vid bedömningen i ett enskilt ärende till regeringen. I regeringsbeslut den 28 maj 1998 (UD96/1993/MP) konstaterade regeringen att något generellt uttalande i denna fråga inte låter sig göras. Även här måste alltid en bedömning ske i det enskilda fallet. Regeringen delade emellertid den i ärendet framförda uppfattningen att även intyg utställda av andra yrkeskategorier än läkare, i det enskilda fallet, kan tillmätas stor betydelse.

Det åligger således våra ansvariga myndigheter att göra denna bedömning, ofta med stöd av ett eller flera intyg från läkare eller psykologer. Om myndigheterna är tveksamma kan yttrande inhämtas från förtroendeläkare.

Svaret på frågan är att jag inte avser se över hanteringen och betydelsen av läkarintyg för möjligheten att få uppehållstillstånd. Det är @ och måste förbli @ myndigheterna som i varje enskilt fall och med tillämpning av gällande rätt ska göra denna prövning. Asylsökande från Kosovo får @ liksom alla övriga asylsökande @ en individuell prövning av sin ansökan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.