Läkarbristens effekter på vårdkvaliteten

Skriftlig fråga 2009/10:358 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-16
Anmäld
2009-12-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-01-13
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2009/10:358 Läkarbristens effekter på vårdkvaliteten

av Peter Hultqvist (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

SKL och Socialstyrelsen har pekat på stora skillnader i vårdkvalitet mellan olika landsting. Dålig kontinuitet och stabilitet i läkarorganisationen anges vara en av orsakerna. De akuta problemen med läkarbrist löser landstingen i regel genom att anlita stafettläkare (hyrläkare). Kostnaden för detta uppgick 2008 till hela 1,8 miljarder kronor.

Just bristen på kontinuitet försämrar patientsäkerheten. Det riskerar att leda till ett sämre bemötande men även till felbedömningar. Dessutom pekar SCB i sin senaste arbetskraftsprognos ut läkare som ett tydligt bristyrke i framtidens vårdsektor. Allvaret i situationen understryks av att många utbildade och verksamma läkare beräknas gå i pension under de närmaste åren.

Min fråga till socialministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av dels rapporterna om stora skillnader i vårdkvalitet mellan olika landsting, dels läkarbristens effekter på kontinuiteten inom sjukvårdsorganisationen?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:358 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 13 januari

Svar på fråga

2009/10:358 Läkarbristens effekter på vårdkvaliteten

Socialminister Göran Hägglund

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av rapporterna om stora skillnader i vårdkvalitet mellan olika landsting, och med anledning av läkarbristens effekter för kontinuiteten inom sjukvårdsorganisationen.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) ansvarar landstingen för att ge en god och säker vård inom sina respektive landsting. Uppgifter visar att vårdkvaliteten skiftar i olika delar av landet. Regeringen vill därför utifrån statlig nivå verka för att minska dessa skillnader i vårdkvalitet genom en rad initiativ och åtgärder som dels är genomförda, dels kommer att genomföras.

Ett viktigt arbete för att belysa skillnader i vårdkvalitet på landstingsnivå bedrivs inom ramen för Öppna jämförelser. Regeringen och SKL har i 2010 års Dagmaröverenskommelse beslutat att under 2010 utveckla de öppna jämförelserna ytterligare. Det ska bli möjligt att göra jämförelser på sjukhusnivå eller kliniknivå, att visa på socioekonomiska skillnader samt att jämföra nya områden inom medicinska resultat som tidigare har varit bristfälliga exempelvis psykiatri och primärvård. Jämförelser inom områdena patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader kräver också utveckling och förbättringar. Data från dessa områden bidrar till att vi får en större kunskap om vårdens kvalitet och om hur vården bedrivs, och är en viktig källa för förbättringsarbete.

Ytterligare ett initiativ som jag ser fram emot som en spännande och viktig funktion för att bidra till kvalitetsuppföljning och utveckling av hälso- och sjukvården är den oberoende granskningsfunktion som regeringen har för avsikt att inrätta under 2010. Syftet med funktionen är att bidra till en utveckling av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Den ska även, tillsammans med den nationella satsningen på öppna jämförelser, stärka patientens ställning i vården och omsorgen.

Vidare är patientsäkerhet ett område som har en oerhört stor betydelse för vårdens kvalitet, vilket inte minst SKL:s satsning de senaste två åren visar. Inom Regeringskansliet håller just nu en lagrådsremiss om patientsäkerhet på att beredas.

Under perioden 1995–2003 ökade antalet läkare som är sysselsatta inom hälso- och sjukvården med 18 procent. Trots detta ser vi en betydligt större efterfrågan på läkare än vad det finns tillgång till. Regeringen har därför valt att utöka läkarutbildningen under mandatperioden, så att när regeringens satsning får fullt genomslag 2015 kommer antalet platser på läkarutbildningen att ha ökat med 27 procent under perioden 2006–2015. Att öka antalet läkare inom vården är dock enbart en av flera faktorer som har betydelse för vårdens kvalitet och för kontinuiteten i vården.

Regeringen beslutade den 3 december 2009 om propositionen Stärkt ställning för patienten – vårdgaranti, fast vårdkontakt och förnyad medicinsk bedömning (prop. 2009/10:67). I den föreslås riksdagen besluta att patientansvarig läkare ska ersättas med en fast vårdkontakt. Den fasta vårdkontakten kan vara annan personal inom hälso- och sjukvården än läkare, och ett av skälen för detta är just bristen på läkare i vården. Regeringen föreslår också i propositionen att verksamhetschefen ska ges ett tydligare ansvar för att patientens behov av trygghet, samordning, kontinuitet och säkerhet i vården tillgodoses. Detta bedömer jag är ett viktigt led i att stärka patientens ställning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.