Lågt svenskt deltagande i studentutbyte

Skriftlig fråga 2006/07:1462 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-04
Besvarad
2007-07-17
Besvarad
2007-07-18
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga

2006/07:1462 Lågt svenskt deltagande i studentutbyte

av Luciano Astudillo (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Enligt nyligen presenterad EU-statistik ligger Sverige i botten när det gäller studentutbytet via Erasmusprogrammet.

Av de 15 EU-länder som varit med en längre tid är det bara Grekland och Storbritannien som har lägre deltagande.

Erasmus ger studenter möjligheter att studera på universitet i ett annat land upp till ett år. Man får tillgodoräkna sig det året som en studiemerit och får också ekonomiskt stöd som om man studerar i hemlandet. Det här är bra. Svenska studenter bör aktivt söka den här möjligheten i takt med att vi fördjupar samarbetet i Europa.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att fler svenska studenter deltar i det europeiska studentutbytet.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1462 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 17 juli

Svar på fråga

2006/07:1462 Lågt svenskt deltagande i studentutbyte

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Luciano Astudillo har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att fler svenska studenter deltar i det europeiska studentutbytet.

Det är bra både för studenterna och för Sverige att så många studenter som möjligt förlägger hela sin utbildning eller delar av sina studier till europeiska lärosäten. I en globaliserad värld är studier utomlands högt värderade.

Det finns goda möjligheter för svenska studenter att studera utomlands. Det är inte bara Erasmusprogrammet som står till buds. Totalt studerar drygt 26 000 svenska studenter årligen utomlands, varav 2 500 inom ramen för Erasmusprogrammet. Ungefär 13 procent av dem som examinerades 2004–2005 hade studerat utomlands. Det är en internationellt sett hög andel.

Regeringen fäster stor vikt vid det europeiska samarbetet och jag delar uppfattningen att deltagandet i Erasmusprogrammet bör kunna öka väsentligt. Den viktigaste förutsättningen för att svenska studenter fullt ut ska kunna utnyttja internationaliseringens möjligheter är att vi har ett utbildningssystem, från förskola till högskola, i världsklass. Regeringen arbetar systematiskt med att på punkt efter punkt höja kvaliteten i hela utbildningssystemet. Ett exempel, med omedelbar betydelse för internationaliseringen, är den uppvärdering av språkkunskaper i gymnasieskolan som regeringen beslutade om den 28 juni i år och som innebär att det kommer att löna sig för elever att läsa mer ansträngande teoretiska kurser i till exempel främmande språk.

Även Bolognaprocessen, i vilken Sverige deltar mycket aktivt, underlättar för studier inom Europa.

Regeringen har vidare i regleringsbrev till Internationella programkontoret, som är den myndighet som svarar för genomförandet av Erasmusprogrammet i Sverige, angivit som mål att antalet utresande svenska studenter inom programmet i en första etapp ska öka med 20 procent till 3 000 per år. Min uppfattning är att det därutöver finns utrymme för betydande ökningar.

Regeringen följer utvecklingen mycket noggrant och är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att förbättra situationen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.