Kvinnors ställning i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2007/08:643 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-24
Anmäld
2008-01-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-01-31
Svar anmält
2008-02-01
Besvarad
2008-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga

2007/08:643 Kvinnors ställning i Saudiarabien

av Britta Rådström (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Jag har tidigare ställt en fråga om att utrikesministern borde reagera och agera kring att kvinnor inte tillåts köra bil i Saudiarabien.

Saudiarabien har nu beslutat att kvinnor ska få ta in på hotell ensamma. Hittills har det varit ett krav att kvinnan måste ha make eller annan anhörig man i sällskap. Enligt de nya reglerna – en följd av kungligt dekret – ska det räcka med att en kvinna legitimerar sig, med foto. Övernattningen ska också registreras hos polisen av hotellet. Kung Abdullah har för sin del deklarerat att han är för reformer, som att låta kvinnor köra bil, under förutsättning att samhället är redo att godta förändringarna.

Statsrådet gav den 24 oktober 2007 bland annat följande svar på min fråga om att kvinnor inte får köra bil: ”Att kvinnor diskrimineras och i många fall hindras från att komma i åtnjutande av sina mänskliga rättigheter är ett av de ämnen som EU och Sverige brukar ta upp när läget för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien förs på tal i FN eller med företrädare för landet. FN:s kvinnokommitté kommer särskilt att uppmärksamma frågan om körkortsförbudet i samband med att Saudiarabiens efterlevnad av FN:s kvinnokonvention granskas i januari nästa år.”

Hur har statsrådet nu agerat mot Saudiarabien och dess kung Abdullah i fråga om landets bristande respekt för kvinnors självklara rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:643 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 31 januari

Svar på frågorna

2007/08:640 Handel med Saudiarabien

2007/08:643 Kvinnors ställning i Saudiarabien

Statsrådet Ewa Björling

Britta Rådström har frågat mig hur jag avser att agera för att handel och andra ekonomiska förbindelser med Saudiarabien leder till demokrati och att kvinnoförtrycket upphör. Britta Rådström har även frågat utrikesministern hur han nu agerat i fråga om Saudiarabiens bristande respekt för kvinnors självklara rättigheter. Frågan har överlämnats till mig och jag besvarar båda frågorna i ett svar.

Saudiarabien är en viktig politisk aktör och handelspartner för Sverige. Landet är dessutom vår största marknad i Mellanöstern och saudiskt kapital investeras i Sverige. Bland annat mot den bakgrunden är det viktigt att Sverige, bilateralt men framför allt inom EU, främjar en bred politisk dialog med Saudiarabien. Även handeln är ett viktigt instrument i den interkulturella dialogen för att främja en positiv utveckling av de mänskliga rättigheterna.

Sverige ser mycket allvarligt på bristen på mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien. Att främja demokrati och mänskliga rättigheter utgör en hörnsten i regeringens utrikespolitik. Detta gäller också i förhållande till Saudiarabien.

Sverige är pådrivande både inom ramen för EU och i samarbete med andra likasinnade länder när det gäller demokrati och frågor om mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Vår trovärdighet på detta område ger förutsättningar för dialog och det finns närmast förväntningar om att Sverige ska vara pådrivande i främjandet av mänskliga rättigheter och demokratifrågor.

När regeringsrepresentanter besöker Saudiarabien ges en möjlighet att med saudiska företrädare diskutera frågor om mänskliga rättigheter i allmänhet och om diskriminering av kvinnor i synnerhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.