Kvarvarande skatteparadis i Europa

Skriftlig fråga 2008/09:753 av Olsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-18
Anmäld
2009-03-18
Besvarad
2009-03-25
Svar anmält
2009-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga

2008/09:753 Kvarvarande skatteparadis i Europa

av Hans Olsson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Skatteverket beräknar att utredningar av skatteparadis under de gångna fyra åren har gett 2,2 miljarder kronor i höjda skatter för 953 företag och privatpersoner. I fjol fick Skatteverket in 2,2 miljoner spontana kontrolluppgifter från andra länder, vilket kan jämföras med 200 000 för sex år sedan. Enligt uppgift räknar Skatteverket för 2009 med att antalet inkommande kontrolluppgifter ökar till minst 3 miljoner.

Barack Obama har starkt bidragit till att skatteparadisen nu ställs under internationell press att ingå skatteavtal. Stater som Schweiz och Singapore ger nu efter för trycket eftersom de är rädda att hamna på G 20:s nya svarta lista. De fruktar helt enkelt motåtgärder från större länder som USA, Frankrike och Tyskland, säger han. Efter G 20:s senaste möte lovade Belgien, Liechtenstein, Österrike, Luxemburg, Andorra och Schweiz i förra veckan att lätta på vissa begränsningar av sin banksekretess.

Det gäller nu att använda det ”momentum”, den rörelsekraft, som finns relativt skadeparadisen. Kvarvarande jurisdiktioner i Europa måste bearbetas. Monaco finns definitivt kvar, om Cypern har det förts diskussioner och Gibraltar nämner ingen.

Vilka initiativ avser finansministern att ta inom EU och i kontakt med G 20 för att kvarvarande i skattefrågor icke samarbetsvilliga jurisdiktioner i Europa nu också fångas upp under 2009?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:753 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 25 mars

Svar på frågorna

2008/09:753 Kvarvarande skatteparadis i Europa

2008/09:754 Storbritanniens ansvar för skatteparadiset Gibraltar

2008/09:755 Frankrikes ansvar för skatteparadiset Monaco

Finansminister Anders Borg

Hans Olsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta inom EU och i kontakt med G 20 för en ökad transparens och informationsutbyte i förhållande till ett antal icke samarbetsvilliga jurisdiktioner i Europa. Han frågar särskilt vilka kontakter jag avser att ta med Storbritannien och Frankrike för att sätta press på Gibraltar respektive Monaco i denna fråga.

Som jag har sagt tidigare är det inte acceptabelt att vissa länder fungerar som en hamn för skattebrottslighet eller annat skatteundandragande. Sverige arbetar aktivt mot sådana företeelser inom såväl EU som OECD, två arenor där vi samarbetar med bland andra Storbritannien och Frankrike.

I februari lade EU-kommissionen fram ett förslag till nytt direktiv om administrativt samarbete på skatteområdet, vilket bryter igenom banksekretessen och ökar informationsutbytet inom unionen. Det är ett förslag Sverige stöder.

I vårt gemensamma nordiska projekt för informationsutbytesavtal med skatteparadis har vi ingått ett antal avtal och har fler på gång. Projektet är ett utflöde av det arbete som bedrivits inom OECD, som genom bland annat sin listning starkt bidragit till att få dessa jurisdiktioner till förhandlingsbordet.  

Det internationella samarbetet för OECD:s standard vad gäller transparens och informationsutbyte på skatteområdet har varit viktigt för den utveckling som vi sett den senaste tiden, där ett stort antal länder och jurisdiktioner svängt och accepterat denna standard. Arbetet fortsätter och Gibraltar har sedan tidigare gjort åtaganden om att uppfylla OECD:s standard medan Monaco för diskussioner med OECD om detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.