Kris i gruvnäringen

Skriftlig fråga 2008/09:384 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-11
Anmäld
2008-12-11
Svar anmält
2008-12-17
Besvarad
2008-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2008/09:384 Kris i gruvnäringen

av Britta Rådström (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Den vikande globala konjunkturen får metallpriserna att rasa. Bolidens och Lundin Minings börsvärde når nya bottennivåer. Nästa år blir det statliga LKAB som får känna av inbromsningen när järnmalmspriser ska sättas under helt förändrade marknadsförhållanden.

Vi ser nu hur Atlas Copco som tillverkar borrutrustning drar ned och hur SSAB anmält stora personalminskningar. Snart kommer givetvis också storvarslen inom gruvnäringen och beskedet att planerade gruvor inte kommer att öppnas. Inte sällan är gruvnäringen knuten till enskilda orter där andra arbetstillfällen i princip saknas vilket gör effekterna desto kännbarare.

Vilka insatser avser statsrådet att vidta för gruvnäringen och de orter som är starkt beroende av densamma?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:384 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 17 december

Svar på fråga

2008/09:384 Kris i gruvnäringen

Näringsminister Maud Olofsson

Britta Rådström har frågat mig vilka insatser jag avser att vidta för gruvnäringen och de orter som är starkt beroende av densamma.

Jag vill börja med att konstatera att gruvnäringen är en cyklisk bransch där pris och efterfrågan varierar. Det är en ordning som, alla berörda av denna näring, är väl medvetna om. Den metallprisboom som vi haft de senaste åren har visserligen varit ovanligt lång men även om metallpriserna nu en tid varit sjunkande är de inte nere på de nivåer som rådde i början av 2000-talet.

Vi har ett kluster i vårt land där gruvföretagen, utrustningsföretagen och entreprenörer som säljer tjänster av olika slag till dessa ger oss goda förutsättningar till utveckling.

Regeringen har redan vidtagit flera åtgärder som berör gruvnäringen och de orter som är starkt beroende av densamma. Vi har en fungerande minerallagstiftning med koppling till miljöbalken och andra viktiga lagar. Vi har ett mineralinformationskontor i Malå som ser till att de företag som är intresserade av prospektering och gruvverksamhet i Sverige på ett enkelt sätt får tillgång till den information de behöver. Vi har i den senaste forskningspropositionen föreslagit en anslagsökning under 2009–2012 på 70 miljoner kronor till forskning inom området hållbart nyttjande av naturresurser. För att ta till vara den potential som finns inom gruv- och mineralområdet både nationellt och regionalt behövs en fortsatt långsiktig satsning tillsammans med industrin. 

Till detta kommer att länsstyrelserna i Västerbottens och Norrbottens län samt Sveriges geologiska undersökning, på regeringens uppdrag, har rapporterat olika åtgärder och förslag för att ta till vara våra naturresurser och råvaror och skapa förutsättningar för utveckling och tillväxt. Dessa analyser har legat till grund för den råvarustrategi som Sverige initierat på EU-nivå och som precis presenterats av kommissionen. Analys av dessa förslag pågår. För LKAB:s och Bolidens stora investeringar i Norrbotten finns dels Malmfältsgruppen och dels en tjänstemannagrupp för information och koordinering av samarbete för effektiv handläggning. Vi har också mycket täta kontakter med övriga företag som finns inom gruvnäringen. Detta för att kunna ge bästa möjliga service från svenska myndigheters sida.

Regeringen har vidare investerat kraftfullt i infrastruktur av olika slag, vilket underlättar utveckling och etablering av gruvföretag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.