Kraftigt höjda viseringsavgifter

Skriftlig fråga 2005/06:1237 av Carlsson, Gunilla i Tyresö (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-20
Anmäld
2006-03-20
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2005/06:1237 av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Kraftigt höjda viseringsavgifter

För närvarande finns det förslag om att EU-länderna ska höja viseringsavgifterna kraftigt. Detta förslag riskerar att negativt påverka relationerna med länder som har ett tydligt medlemskapsperspektiv och länder som omfattas av grannlandsinitiativet. Det gäller bland annat länderna på Balkan och Turkiet, men det riskerar också att slå mot länder som Ukraina och Vitryssland. Om EU-länderna vill säkerställa ett utökat utbyte med dessa länder, inte minst på det akademiska området, kan vi inte acceptera kraftigt höjda viseringsavgifter. En sådan politik vore ett hårt slag mot viktiga grupper i dessa länder.

Hur avser utrikesministern att agera för att säkerställa att EU-länderna inte driver igenom kraftigt höjda viseringsvgifter för länder med ett klart medlemskapsperspektiv och länder som omfattas av grannlandsinitiativet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1237 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 2005/06:1237 om kraftigt höjda viseringsavgifter

Statsrådet Barbro Holmberg

Gunilla Carlsson har frågat hur utrikesministern avser att agera för att säkerställa att EU-länderna inte driver igenom kraftigt höjda viseringsavgifter för länder med ett klart medlemskapsperspektiv och länder som omfattas av grannlandsinitiativet. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Villkoren för utfärdande av viseringar för alla avtalsslutande parter i konventionen om tillämpningen av Schengenavtalet regleras i de Gemensamma konsulära anvisningarna (CCI). Enligt ett rådsbeslut från december 2001 ska viseringsavgiften motsvara kostnaderna för att utfärda en visering. Den nuvarande nivån på avgiften fastställdes i ett rådsbeslut från 2003, då det också beslutades att beloppet skulle ses över regelbundet. Den diskussion som nu förs inom EU om höjda viseringsavgifter har aktualiserats genom rådets beslut att införa viseringsinformationssystemet VIS och biometri i resehandlingar och de ökade kostnader detta medför.

För svensk del är en harmoniserad viseringspolitik en prioriterad fråga. Vi vill så långt som möjligt slå vakt om en enhetlig tillämpning av det gemensamma regelverket för viseringar.

Diskussionen om en höjning av viseringsavgiften kombineras med en diskussion om utökade möjligheter att helt eller delvis sätta ned avgiften för vissa grupper. Detta skulle gälla för bland annat studerande och forskare. I den diskussionen betonar Sverige att beslut om ändringar måste grundas på en balanserad sammanvägning av utrikespolitiska hänsyn och värdet av en harmoniserad viseringspolitik.

Samtidigt är det viktigt att också beakta de utrikespolitiska konsekvenserna av förändringar i tillämpningen av regelverket, i första hand gentemot länder med ett tydligt Europaperspektiv @ främst västra Balkan och Turkiet @ och länder som omfattas av grannlandsinitiativet (så kallade ENP-länder), inte minst Ukraina. Sverige har framfört och kommer att framföra denna uppfattning. Sverige understöder starkt EU:s planer på att inleda förhandlingar om så kallade viseringsförenklingar med länderna på västra Balkan. Ett avtal liknande det som undertecknats med Ryssland ska framförhandlas med Ukraina.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.