Kortare vårdköer

Skriftlig fråga 2017/18:287 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-14
Överlämnad
2017-11-16
Anmäld
2017-11-17
Svarsdatum
2017-11-29
Sista svarsdatum
2017-11-29
Besvarad
2017-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Under hösten har Akalla Socialdemokratiska förening haft kampanj i Akalla. Under kampanjen träffade vi otroligt många människor. Många människor uttryckte sin uppskattning kring att fler får jobb i området och att det sker stora satsningar på förskola och skola. En fråga som frekvent har kommit upp är ansvaret för verksamheten i Stockholms läns landsting. Under kampanjen har jag mött människor som tagit upp följande:

  • På vårdcentralerna upplevs att det är stor omsättning och överbelastning på personal. När folk har ringt till Akalla/Husby vårdcentral har det hänt att svaret blivit ”kan du vända dig till en annan vårdcentral, det finns inga tider här”. Vi förstår att detta inte beror på enskild personal utan att det är en brist i systemet.
  • Vi har mött patienter som vårdats för cancer. De har varit med om inställda operationer, vilket förstås är känsligt, men också att behöva vänta på akuten med andra vårdtagare, vilket är känsligt med tanke på infektionsrisken.
  • En person berättade för mig att sjukhusen använder olika datorsystem mellan vårdcentraler och sjukhusen som drivs i olika regi: offentlig eller privat. Detta gör att patientinformationen inte synkas och inte är tillgänglig mellan enheter, vilket ställer till med problem för både vårdtagare och vårdgivare.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att förkorta vårdköerna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:287 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/06547/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:287 av Anders Österberg (S)

Kortare vårdköer

Anders Österberg har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att förkorta vårdköerna.

Tillgänglighet i vården är en prioriterad fråga för regeringen. Sett över tid har tillgängligheten i vården förbättrats, men de senaste åren finns en oroväckande utveckling kopplat till tillgänglighetsmåtten i vårdgarantin. Det är dock värt att notera att denna utveckling startade redan under senare delen av den period då den tidigare prestationsbaserade kömiljarden fanns. Kömiljarden kritiserades för att leda till undanträngningseffekter och kreativ registrering av väntetiderna.

Frågan om tillgänglighet i vården hänger starkt samman med frågor kopplade till kompetensförsörjning. De problem med bemanning och kompetensförsörjning som finns i vården bidrar till att minska vårdens kapacitet och därmed också tillgängligheten. Det kan exempelvis handla om stängda vårdplatser och inställda operationer. Regeringen har vidtagit en mängd åtgärder för att komma tillrätta med problemen. De generella statsbidragen har från 2017 höjts med miljardbelopp för landstingen. En särskild professionsmiljard har införts som adresserar just utmaningarna kring kompetensförsörjning. Genom överenskommelsen om professionsmiljarden mellan regeringen och SKL fördelades 2017 950 miljoner kronor till landstingen för att främja huvudmännens möjligheter att ge hälso- och sjukvårdens medarbetare goda förutsättningar att utföra sitt arbete. Regeringen har även tillfört medel för validering av utländska hälso- och sjukvårdsutbildningar, liksom för utbyggnad av utbildningsplatser inom sjuksköterske-, specialistsjuksköterske- och barnmorskeutbildningen. I den senaste budgetpropositionen föreslås också en utbyggnad av läkarutbildningen.

Utöver redan nämnda satsningar föreslår regeringen från och med 2018 en ny satsning om två miljarder kronor per år 2018-2021 för att förbättra personalsituationen och för att utveckla vårdens verksamheter.

Regeringen avsätter även 500 miljoner kronor per år 2015–2018 för att skapa en mer jämlik och tillgänglig cancervård med fokus på att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna.

Arbetsgivarna har ett viktigt ansvar för att vårdens arbetsmiljö och arbetsvillkor gör det attraktivt för personal att bli anställda och arbeta kvar i vården. Genom att regeringen stöttar landstingen i att hantera utmaningarna med kompetens- och personalförsörjning ges landstingen ökade förutsättningar att korta vårdköerna.

En av regeringens nya satsningar, patientmiljarden, syftar bl.a. till att främja förutsättningarna för en ökad tillgänglighet. Det handlar bl.a. om att stimulera en skärpt vårdgaranti i primärvården. Vidare har Socialstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att utveckla uppföljningen av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet.

Regeringen bedriver också i samverkan med SKL ett arbete för att främja användningen av digitaliseringen i vården och har bland annat slagit fast en gemensam vision.

Regeringen har vidare tillsatt en särskild utredare med uppdrag att utifrån förslagen i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården (dir. 2017:24). Även detta är ett viktigt initiativ för att kunna möta hälso- och sjukvårdens utmaningar. Just nu bereds utredningens första delbetänkande i Regeringskansliet.

Landstingen i Sverige har kommit olika långt vad gäller att få ner väntetiderna och behöver var och en analysera sin egen väntetidssituation och behovet av att vidta åtgärder. Uppföljning av väntetider och redovisning av vilka insatser som genomförts är viktiga inslag för ett ansvarsfullt användande av riktade statsbidrag och en förutsättning för att regeringen ska kunna stimulera att väntetidsutvecklingen går åt rätt håll. Tillgänglighetsfrågan i vården som helhet låter sig samtidigt inte lösas med en enskild enkel lösning. Problemet måste angripas från många olika håll eftersom det har flera olika orsaker i vårt komplexa hälso- och sjukvårdssystem. Det praktiska ansvaret för att organisera vården på ett sätt som främjar god tillgänglighet ligger på landstingen, i det aktuella fallet Stockholms läns landsting.

Jag bedömer att regeringen i dag gör omfattande insatser för att på olika sätt förbättra tillgängligheten i vården för patienterna.

Stockholm den 22 november 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.