konkurrens mellan olika energislag

Skriftlig fråga 2004/05:1510 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-04-27
Inlämnad
2005-04-27
Besvarad
2005-05-04
Svar anmält
2005-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga 2004/05:1510

av Henrik von Sydow (m) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om konkurrens mellan olika energislag

På energimarknaden har många medborgare som konsumenter fått känna av stora kostnadsökningar. Till övervägande del beror dessa på ökade skatter som drivit upp priset och kostnaderna. Politiken måste därför både lätta på skattetrycket och ge förutsättningar för en stark och öppen konkurrens som pressar priserna för till exempel uppvärmning av villor, stugor och fastigheter.

I Halmstad överväger socialdemokraterna en kommunal skattehöjning på 30 öre för alla Halmstadbor som sedan ska kompenseras med en sänkning av fjärrvärmeavgiften. Den kommunala skattehöjningen ska alltså användas till att subventionera de familjer i Halmstad som värmer upp sitt boende med fjärrvärme. Förslaget innebär att de som bor utanför tätortens fjärrvärmenät inte får del av sänkta avgifter @ men får däremot vara med och betala genom höjd kommunalskatt.

Med förslaget riskerar socialdemokraterna i Halmstad därtill att snedvrida konkurrensen på energimarknaden. Socialdemokraternas förslag riskerar också att hamna i konflikt med den princip som läggs fast i EG-rättens förbud mot statsstöd om Halmstad kommun skulle använda sin beskattningsrätt för att särskilt gynna ett energislag före andra.

Mot bakgrund av socialdemokraterna i Halmstads förslag vill jag fråga samhällsbyggnadsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra en sund och öppen konkurrens mellan olika energislag som uppvärmningsalternativ?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1510 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2004/05:1510 om konkurrens mellan olika energislag

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Henrik von Sydow har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra en sund och öppen konkurrens mellan olika energislag och uppvärmningsalternativ.

I frågan tas upp de skatteökningar som varit på energivaror under senare år. Henrik von Sydow tar också upp en diskussion i Halmstad om att höja kommunalskatten och sänka fjärrvärmeavgiften.

Låt mig först säga att höjningen av energiskatterna är del av den strategi för skatteväxling som regeringen presenterade i budgetpropositionen för 2001. Det övergripande syftet med skatteväxlingen är att bidra till att de av riksdagen uppställda miljökvalitetsmålen uppnås. Skatteväxlingen innebär ingen ökning av det totala skatteuttaget. Höjda skatter på energi och miljöutsläpp balanseras av en sänkning av andra skatter, främst på arbete. Skattehöjningarna har på ett i huvudsak konkurrensneutralt sätt genomförts på såväl fossila bränslen som el för uppvärmning. Höjningen av skatterna omfattar även bränslen och el för fjärrvärmeproduktion.

Jag håller med Henrik von Sydow om att det är viktigt att konkurrensen mellan olika uppvärmningsformer fungerar väl. Energimyndigheten har därför i uppdrag att årligen analysera utvecklingen i fjärrvärmesektorn i relation till konkurrerande alternativ på värmemarknaderna med avseende på priser, konkurrens och miljö.

Fjärrvärmens konkurrenssituation på värmemarknaderna och prissättningen på fjärrvärme har också behandlats av Fjärrvärmeutredningen i betänkandena Skäligt pris på fjärrvärme (SOU 2004:136) och Fjärrvärme och kraftvärme i framtiden (SOU 2005:33), vilka för närvarande remissbehandlas. Regeringen avser att under hösten lägga fram en proposition med förslag till åtgärder på fjärrvärmeområdet.

När det gäller förhållandena i Halmstad vill jag framhålla att kommunens beskattning och de direktiv kommunen som ägare ger sitt energibolag är frågor som faller inom det kommunala självstyret.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.