Till innehåll på sidan

Kommunikation om arkeologiska undersökningar

Skriftlig fråga 2006/07:1150 av Persson, Göran i Simrishamn (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-11
Anmäld
2007-05-11
Besvarad
2007-05-16
Svar anmält
2007-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2006/07:1150 Kommunikation om arkeologiska undersökningar

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Hösten 2006 presenterade en statlig utredning betänkandet Uppdragsarkeologi i tiden (SOU 2005:80). Där behandlades i huvudsak uppdragsarkeologins framtid men också kulturminneslagen, KML.

Det är en nationell angelägenhet att skydda vår kulturmiljö samt att ansvaret för detta delas av alla. Detta står att läsa i KML.

Ett av förslagen från utredningen var ju också en ändring i KML som innebär att förmedling av resultaten ingår i själva undersökningen och bekostas av exploatören.

Detta kan tolkas som att allmänheten endast ska få ta del av undersökningen i efterhand. I stället bör man lyfta fram kommunikation som en självklar del i hela undersökningen. Kunskaperna från de arkeologiska undersökningarna ska vara till gagn för samhället. Därför är det viktigt att kommunikation ingår i undersökningsuppdragen.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att kommunikation kring pågående arkeologiska undersökningar uttrycks i direktiven i en kommande kulturutredning?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1150 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 16 maj

Svar på fråga

2006/07:1150 Kommunikation om arkeologiska undersökningar

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Göran Persson i Simrishamn har frågat mig vad jag avser att göra för att betydelsen av kommunikation kring pågående arkeologiska utredningar ska uttryckas i direktiven i en kommande kulturutredning.

Precis som Göran Persson nämner så är ett av förslagen i betänkandet Uppdragsarkeologi i tiden att länsstyrelserna i sin tillståndsgivning ska få ställa krav på utföraren av en arkeologisk undersökning att resultaten ska förmedlas. Min utgångspunkt är naturligtvis att all kunskap som byggs upp som resultat av statlig verksamhet ska vara tillgänglig för alla.

Förslagen i betänkandet bereds för närvarande i Regeringskansliet och regeringen avser att återkomma i frågan under 2007. Direktiv till en ny kulturutredning bereds också i Regeringskansliet och kommer att presenteras inom en snar framtid.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.