Kommunernas marktilldelning

Skriftlig fråga 2020/21:1851 av Larry Söder (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Kommunernas tilldelning och försäljning av mark spelar en central roll i att styra det potentiella byggandet. I de delar av kommunerna som försäljer mark för bostadsbyggande finns det ekonomiska incitament att hålla tillbaka utbudet av mark för att hålla uppe prisnivåerna på marken och därmed få ut en högre vinst. Men genom att utbudet hålls nere missgynnas invånarna, som får bära kostnaden i form av lägre byggande och högre priser.

Om utbudet av byggbar mark kunde öka skulle också prisbilden lätta och kostnaderna för byggande och boende minska. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, har påpekat att en småhustomt kan kosta 3 miljoner kronor, samtidigt som kostnaden för att bygga infrastruktur till samma tomt kostar omkring 500 000 kronor. Skillnaden däremellan är kommunernas vinst och en effekt av det utbudsunderskott som uppstår på grund av kommunernas planmonopol.

Effekten blir att småhustomterna blir färre än efterfrågan och att många tvingas in i ett boende som inte uppfyller deras preferenser. Exempelvis färdigställdes 3,6 gånger fler flerbostadshus än småhus under 2018, vilket är en av de högsta kvoterna sedan 1938, enligt SCB.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att minska det strukturella underskottet av byggbar mark?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1851 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

Fi2021/ 00755 Finansdepartementet Jämställdhets- och bostadsministern samt ministern med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1851 av Larry Söder (KD)
Kommunernas marktilldelning

Larry Söder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska det strukturella underskottet av byggbar mark.

Frågeställaren har tidigare interpellerat i samma ämne. Per Bolund pekade då på att Boverket framhåller att kommunerna generellt sett är mindre benägna att prioritera planläggning för småhusändamål, delvis till följd av att tillgången på mark i centrala lägen är begränsad. Dessutom ger planering för flerbostadshus ofta kommunerna bättre avkastning än om området hade planerats för småhusbyggande.

Enligt Boverket har konsumenternas preferenser delvis förändrats över tid i riktning mot en ökad efterfrågan på centrala lägen. De tomter som kommunerna tillhandahåller motsvarar inte alltid köparnas önskemål om vilka kvaliteter en småhustomt bör ha. Trots att det i många kommuner finns färdiga byggrätter leder dessa inte alltid till nya småhus.

Som Per Bolund framhöll i sitt svar på Larry Söders interpellation är konkurrensen om marken, i kombination med de starka preferenserna för centralt boende, en viktig förklaring till varför urbaniseringen leder till en lägre andel småhusbyggande. Ofta är det även ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att planlägga för nya flerbostadshus jämfört med för nya småhus. Det beror på att fler boende kan dela på de investeringar som behövs i form av gator, vatten och avlopp och liknande. I centrala lägen konkurreras alltså småhusen ut ekonomiskt av bostadsrättshus eller hyreshus.

Vi har nu ett läge där bostadsbyggandet motsvarar befolkningsutvecklingen. Under förutsättning att bostadsbyggandet håller i sig bör det på sikt bli lättare för den som söker en bostad att finna en sådan. Det bör även leda till att kommunerna i högre grad ges möjlighet att prioritera andra detaljplaneprojekt än sådana som skapar förutsättningar för ett stort antal bostäder.

I mitt svar på Larry Söders fråga om vilka åtgärder jag och regeringen planerar för att underlätta för byggandet av småhus (2020/21:1850) redovisar jag åtgärder som även har betydelse för mängden byggbar mark. Regeringen har bl.a. uppdragit åt flera myndigheter att göra en översyn av sina anspråk på områden av riksintressen som syftar till en kraftig minskning av såväl antalet anspråk på områden av riksintresse som dessa områdens samlade areella utbredning.

Stockholm den 24 februari 2021

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.