kommunernas betalningsansvar för LSS

Skriftlig fråga 2004/05:701 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-12
Anmäld
2005-01-17
Besvarad
2005-01-19
Svar anmält
2005-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga 2004/05:701

av Elina Linna (v) till socialminister Berit Andnor om kommunernas betalningsansvar för LSS

I september 2003 lades propositionen Utjämning av vissa kostnader för stöd och service till funktionshindrade fram - en proposition vilken hade till syfte att utjämna skillnader i kostnaderna mellan olika kommuner för insatser enligt LSS. Det finns stora geografiska skillnader och vissa orter har många personer med svåra funktionshinder på grund av att särskilda behandlingshem eller boenden är koncentrerade till eller bara finns på vissa orter. I propositionen föreslogs det att särskilda införanderegler skulle införas under perioden 2004@2006 och att Socialstyrelsen skulle följa upp LSS-insatserna på individnivå. Vi kan nu konstatera att det föreslagna utjämningssystemet inte tycks ha löst problemen med vilken kommun som ska ta det ekonomiska ansvaret för funktionshindrade med LSS-insatser och som är placerade i annan kommun än hemkommunen. Ett aktuellt exempel på detta är den uppblossade striden mellan Trosa och Täby kommun. Det handlar om personer med funktionshinder som Täby kommun nu anser att Trosa ska ta över kostnadsansvaret för vilket skulle innebära en kostnadsökning för Trosa kommun med ca 10 miljoner kronor. Trosa kommun anser att Täby kommun därmed bryter ett ingånget avtal. Jag vill mena att detta tyvärr inte är en enskild företeelse utan är alltför vanligt förekommande.

Min fråga till socialministern är därför:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att klargöra betalningsansvaret när det gäller placeringar enligt LSS utanför hemkommunen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:701 besvarad av

den 19 januari

Svar på fråga 2004/05:701 om kommunernas betalningsansvar för LSS

Socialminister Berit Andnor

Elina Linna har frågat Sven-Erik Österberg om han avser att vidta några åtgärder för att klargöra betalningsansvaret när det gäller placeringar enligt LSS utanför hemkommunen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag säga att de nya lagarna om utjämning av LSS-kostnader, som trädde i kraft den 1 mars 2004, inte har ändrat på några förutsättningar när det gäller insatser eller myndighetsutövning enligt LSS. Lagarna och regeringens förslag (proposition 2002/03:151) stöder inte en överflyttning av ärenden mellan kommuner. Utgångspunkten är alltjämt att enskilda personer ska kunna välja sin hemkommun och att de ska få det stöd och den service som de behöver i den kommunen.

Det finns dock situationer när en kommun inte kan erbjuda insatser i hemkommunen. Det kan till exempel finnas perioder i livet när personer med komplicerade funktionshinder kan behöva mycket speciella insatser som inte finns i hemkommunen eller när det behövs särskilda insatser i en annan kommun i avvaktan på att hemkommunen utvecklar motsvarande stöd. Då erbjuder LSS en möjlighet att träffa avtal om kostnadsansvar för stöd- och serviceinsatser med den andra kommunen eller med en enskild vårdgivare i den andra kommunen. En förutsättning är dock att det finns särskilda skäl (17 a § LSS). Det förutsätter även att personen i fråga går med på att bo i en annan kommun utan att flytta.

Om en enskild person önskar bosätta sig i en annan kommun kan den enskilde förvissa sig om att få de insatser som behövs genom att begära förhandsbesked från den tilltänkta inflyttningskommunen (16 § LSS). Bestämmelsen underlättar för den enskilde att flytta mellan olika kommuner.

Enligt socialtjänstlagen kan en kommun flytta över ett ärende som avser vård eller någon annan åtgärd till en annan kommun. Kommer inte kommunerna överens om överflyttning, får den kommun där frågan om överflyttning kommit upp, ansöka om överflyttning av ärendet hos länsstyrelsen. Någon motsvarande bestämmelse finns inte i LSS. Det innebär att det saknas lagstöd att överflytta ett ärende enligt LSS. Personer med funktionshinder har liksom alla andra rätt att bestämma var de vill bosätta sig. Vill en person flytta till en annan kommun kan han eller hon i stället begära förhandsbesked.

Jag menar således att lagen är lika tydlig nu som tidigare i beskrivet avseende. Jag menar också att kommuners betalningsansvar är detsamma nu som tidigare.

Regeringen har nyligen beslutat att uppdra åt Socialstyrelsen att i samverkan med länsstyrelserna följa upp hur bestämmelsen om möjligheten att sluta avtal (17 a § LSS) fungerar, följa upp vad som händer med de äldre individuella avtalen, hur vanligt det är att kommuner upphäver beslut och andra problem som har samband med denna problematik. Bakgrunden till uppdraget är just de uppgifter som kommit fram om att lagarna, som ska leda till att LSS-kostnader utjämnas mellan kommuner, tolkats som att de legitimerar att avtal om kostnadsansvar sägs upp. Uppdraget ska rapporteras till Regeringskansliet senast den 1 december 2005.

När det gäller uttalanden om utjämningssystemet för LSS-kostnader i frågan får jag hänvisa till tidigare fråge- och interpellationssvar som lämnats till riksdagen vid olika tillfällen under 2004, både av före detta statsrådet Lars-Erik Lövdén och av statsrådet Sven-Erik Österberg. Regeringen har nyligen uppdragit åt Statistiska centralbyrån att lämna förslag på en lämplig metod för att öka stabiliteten i kostnadsutjämningssystemet. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 maj 2005.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.