Kalmar flygplats som beredskapsflygplats

Skriftlig fråga 2022/23:113 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-05
Överlämnad
2022-12-05
Anmäld
2022-12-06
Svarsdatum
2022-12-14
Sista svarsdatum
2022-12-14
Besvarad
2022-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Flyget är viktigt för att hålla ihop Sverige men också för att man ska kunna ta sig ut i världen. Lika viktigt är flyget för att klara av viktiga samhällsfunktioner inom sjukvård, räddningstjänst, polis, försvar med mera.

Sedan pandemin slog till har antalet beredskapsflygplatser utökats i Sverige, och i dag saknar endast ett fåtal län en egen beredskapsflygplats. Före pandemin fanns cirka tio beredskapsflygplatser i Sverige. Under pandemin utökades antalet till 27, alltså 17 fler, genom att Trafikverket skrev ettårsavtal med respektive flygplats om att också kunna vara beredskapsflygplats.

Kalmar flygplats trafikerar med trafik till både Arlanda och Bromma, liksom ambulansflyg som till och från länssjukhuset. Flygplatsen har nu inom ramen för att fler flygplatser varit beredskapsflygplatser också varit det. Runt om Kalmar men också på Öland finns en stor besöksnäring, och Öland fördubblar varje sommar invånarantalet från cirka 25 000 invånare till 250 000 invånare. Kalmar län har också en lång kuststräcka. Kopplat till kustbevakning men också närheten till kärnkraftverket i Oskarshamn är därför flygplatsen oerhört viktig. Kalmar kommun och Region Kalmar län har tidigare också skickat in en hemställan om att flygplatsen ska få bli beredskapsflygplats bland annat utifrån sitt geografiska läge.

Med ett större nät av beredskapsflygplatser i hela Sverige kan också snabbare transporter ske och beredskapen blir bättre.

I en tidigare fråga som jag ställt hänvisar statsrådet till att frågan om beredskapsflygplatser och vilka som ska vara det just nu bereds i Regeringskansliet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet att verka för att det ska finnas en beredskapsflygplats i Kalmar län utifrån den geografiska placering som länet har?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:113 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2022/23:113 av Mikael Larsson (C)
Kalmar flygplats som beredskapsflygplats

Mikael Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att det ska finnas en beredskapsflygplats i Kalmar län utifrån den geografiska placering som länet har.

Det är viktigt att det finns beredskapsflygplatser som kan tillgodose olika behov av samhällsviktig luftfart i hela Sverige, bl.a. för hälso- och sjukvård, ambulansflyg, räddningstjänst, brandflyg, kustbevakningsflyg och andra aktörer inom krisberedskap och totalförsvaret. I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen en varaktig satsning på 60,5 miljoner kronor per år för att bibehålla den nuvarande nivån av systemet med beredskapsflygplatser. Tillsammans med redan befintliga medel innebär det att totalt 70 miljoner kronor per år kan fördelas till berörda beredskapsflygplatser. Beredskapsflygplatserna ska dygnet runt kunna ta emot samhällsviktiga luftfartstransporter.

Frågan om vilka flygplatser som bör vara beredskapsflygplatser från 2023 och framåt bereds för närvarande i Regeringskansliet. Den geografiska placeringen av beredskapsflygplatser för att tillgodose olika behov av samhällsviktig luftfart är en central aspekt i beredningen.

Stockholm den 13 december 2022

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.